Güncel Haberler

İzmir’de 30 Ekim depremi anması: Verilen sözler tutulmadı

İzmir’in Seferihisar ilçesi açıklarında 30 Ekim 2020 günü saat 14.51’de meydana gelen 6,9 büyüklüğündeki depremde hayatını kaybeden 117 kişi, depremin 3’üncü yıl dönümünde anılıyor. İzmir’in Emek, Barış ve Demokrasi güçleri, depremin yıl dönümünde Bayraklı Deprem Anıtı önünde toplanarak basın açıklaması yaptı.

Basın açıklamasını İzmir’de Türk Mimarlar ve Mühendisler Odaları Birliği (TMMOB) il koordinasyon kurulu sekreteri Aykut Akdemir okudu. Akdemir şöyle devam etti: “En büyük acıyı tam 3 yıl önce 30 Ekim 2023’te burada yaşadık. Çöken 6 binada 117 kişi hayatını kaybetti, 1.035 kişi de yaralandı. 731 binada ağır hasar, 598 binada ise orta hasar oluştu. Bayraklı’nın da aralarında bulunduğu çeşitli ilçelerde yıkım, hasar ve can kaybı yaşandı. Sayısız acı haber ve şikayetin üzerinden tam 3 yıl geçti. “Depremde kaybettiğimiz canlarımızın acısı devam ediyor” diyerek sözlerine başladı, Sorumluların cezalandırılmasını ve bir daha yeni kayıp ve acılarla karşılaşmamak için gerekli çalışmaların yapılmasını bekleyerek 3 yıl geçti.

“PEKÇOK SORUMLU KAMU ÇALIŞANI HALA ARAMIZDA”

Depremzedelere verilen sözlerin tutulmadığını vurgulayan Akdemir, şöyle konuştu: “Depremi yaşayanlar; Hayatını, sevdiklerini, evini, yaşam tarzını kaybedenlerin şikâyetleri devam ediyor. Verilen sözler tutulmadı. Depremde yıkılan evlerin yerine henüz yenisi getirilmedi. Yıkılan binaların yerine inşa edilen binalarda bugün bile pek çok vatandaş evini veya işini geri alamamış durumda. “Binaların yıkılmasının sorumluları henüz tam olarak ortaya çıkarılmadı ve başta kamu görevlileri olmak üzere pek çok kişi hâlâ aramızda” dedi.

“EVİNİ DÖNÜŞTİREMEYEN VATANDAŞLAR ÖLÜME BIRAKILDI”

Akdemir, “Depremin acısını yaşarken, nedenleri ve failleri belliyken yeni imar afları ve depremden kazanç elde etme söylemleri hala devam ediyor” dedi ve ekledi: “Ancak Anayasa’ya göre konut hakkının güvence altına alınması gerekli tedbirlerin alınması Devletin sorumluluğundadır ancak merkezi ve yerel yönetimlerin afet sonrası hasar gören binaların yıkılıp yeniden inşası gibi uygulamaları serbest piyasanın işleyişine bırakılmış ve bu konuda bir ayrım yapılmıştır. Maddi gücü olanlar ile olmayanlar arasında yapıldı.. “Maddi sebeplerden dolayı evlerini dönüştüremeyen vatandaşlar maalesef olası bir depremde ölüme terk edildi.”

6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta yaşanan depremi hatırlatan Akdemir, şunları söyledi: “Her deprem, her unutulan acı, her tartışmasız hesap bize daha büyük kayıp ve acı yaşattı. 6 Şubat depremini yaşadık. Acılarını ve kayıplarını rakamlarla anlatmak mümkün değil, kelimeler kifayetsiz kalıyor. Bilim ve teknolojiyi dikkate almayan hükümet uygulamaları yeni mağduriyetlere neden oldu ve olmaya da devam ediyor.

Sorumsuz kararlar, popülist politikalar ve devlet denetiminin olmayışı nedeniyle doyumsuz kâr hırsına yenik düşen şehirlerimiz, hepimiz için beton mezarlara dönüşüyor. “Sağlıklı şehirler yaratmanın yolunun bilimsel yaklaşım, nitelikli eğitim ve mesleki gelişimden geçtiği anlayışıyla her bir paydaşımızla mücadele etmeye devam ediyoruz” dedi.

“İZMİR DEPREMİ TÜM TÜRKİYE İÇİN BİR UYARI OLDU, BEDELİNİ AĞIR ÖDEDİK”

Akdemir, açıklamasını şöyle tamamladı: “Topraklarımıza 80 km uzaklıkta meydana gelen depremin İzmir’de yarattığı hasarın, depreme ne kadar hazırlıksız olduğumuzu gösteren korkunç bir uyarı olduğunu biliyoruz. Üstelik bu uyarı sadece İzmir için değil, İstanbul, Elazığ, Van ve deprem kuşağında yer alan Türkiye’nin neredeyse tamamı için bir uyarıydı. 30 Ekim ve 6 Şubat’ta çok yüksek bedeller ödedik, ödemeye de devam ediyoruz. Bir sonraki deprem gelip yeni acılarla karşılaşmadan önce; Karar vericileri harekete geçmeye, vatandaşlarımızı ise geçici kiralamaları reddederek geleceklerini güvence altına almak için talepte bulunmaya çağırıyoruz. Aksi takdirde bir sonraki depremde hayatını kaybeden her vatandaşın kanı önlem almayanların eline geçecektir. “Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımızı bir kez daha saygıyla anıyor, benzer acıları bir daha yaşamamayı temenni ediyoruz.”

Açıklamanın ardından depremde hayatını kaybedenler anısına Deprem Anıtı’na mum ve karanfil bırakıldı. Hayatını kaybeden 117 kişi için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber