Güncel Haberler

Kuzey Irak’taki petrol şirketleri: Ödeme yapılmadan petrol ihracatı başlamayacak

Petrol akışının yeniden başlamasına ilişkin müzakereler devam ediyor.

REKLAM

Kürdistan Petrol Sanayicileri Birliği’nin (APIKUR) 6 üyesinden biri olan Norveçli petrol şirketi DNO, Kuzey Irak bölgesel yönetimi topraklarında faaliyet gösteren uluslararası petrol şirketlerinin, sorun çözülene kadar boru hatlarıyla ihracata yönelik petrol üretmeyeceklerini duyurdu. Yaklaşık 1 milyar dolar tutarında ödeme karara bağlandı.

DNO ayrıca bölgesel Kürt yönetiminin önceki petrol satışlarından kendisine olan birikmiş borcunun 300 milyon doları aştığını da duyurdu.

APIKUR daha önce Ankara’nın Mart ayında Irak-Türkiye petrol boru hattını kapatmasının Irak, bölgesel hükümet ve petrol üreticileri için toplam 7 milyar dolar gelir kaybına yol açtığını söylemişti.

Mart ayında Uluslararası Tahkim Merkezi (ICC), Ankara’nın Bağdat’a 2014 ile 2018 yılları arasındaki dönem için tazminat ödemesi gerektiğine karar verdi.

Bu kararın ardından Türkiye, petrol ihracat rotasından Kuzey Irak’a akışı durdurdu.

Akışların yeniden başlaması için müzakereler sürüyor.

Reuters haber ajansının haberine göre Irak hükümet yetkilileri konuyu görüşmek üzere ilk kez APIKUR temsilcileriyle bir araya geldi.

APIKUR’un diğer üyeleri Genel Energy, Gulf Keystone Petroleum, Shamaran Petroleum, HKN Energy Ltd ve Hunt Oil, Irak Kürdistanı’ndaki petrolün yaklaşık yarısını üretiyor.

Geçtiğimiz nisan ayında Irak federal hükümeti ile bölgesel Kürt hükümeti, petrol ihracatı konusunda ön anlaşmaya vararak, Türkiye’den boru hatlarıyla petrol pompalamaya devam etmesini isteyeceklerini açıklamıştı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber