Güncel Haberler

Tarımsal girdi fiyatları ekimde yükseldi

Türkiye İstatistik Kurumu Ekim ayı Tarım-GFE verilerini açıkladı.

Sonuç olarak, Ekim ayında endeks bir önceki aya göre %2,06, geçen yılın Aralık ayına göre %35,87, geçen yılın aynı ayına göre %40,11 ve on iki aylık ortalamaya göre ise %51,53 arttı.

Ana gruplarda bir önceki aya göre tarımda kullanılan mal ve hizmetler endeksinde yüzde 1,95, tarımsal yatırımlara katkı sağlayan mal ve hizmetler endeksinde ise yüzde 2,74 artış yaşandı. Geçen yılın aynı ayına göre tarımda kullanılan mal ve hizmetler endeksinde yüzde 35,28, tarımsal yatırımlara katkı sağlayan mal ve hizmetler endeksinde ise yüzde 77,01 artış yaşandı.

ALT GRUPLAR

Yıllık Tarım-GFE ile karşılaştırıldığında 4 alt grup daha düşük, 7 alt grup ise daha yüksek değişim gösterdi. Yıllık artışın en düşük olduğu alt gruplar ise yüzde 10,24 ile gübre ve toprak iyileştiriciler ve yüzde 25,41 ile tarım ilaçları oldu. Geçen yıla göre yıllık artışın en fazla olduğu alt gruplar ise yüzde 123,88 ile veteriner giderleri ve yüzde 95,88 ile diğer mal ve hizmetler oldu.

Aylık Tarım-GFE’ye göre 3 alt grupta küçük, 8 alt grupta ise büyük değişiklikler gözlendi. Geçen aya göre en düşük artışın görüldüğü alt gruplar ise %0,92 ile yem, %1,70 ile tarım kimyasalları oldu. Aylık en fazla artış gösteren alt gruplar ise yüzde 9,69 ile veteriner giderleri ve yüzde 4,38 ile diğer mal ve hizmetler oldu. Bir önceki aya göre düşüş gösteren tek alt grup %0,74 ile gübre ve toprak iyileştiriciler oldu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber