Güncel Haberler

Gazze Savaşı: ABD’nin İsrail’deki gizli silah depoları mercek altında

İsrail’de ABD hükümetine ait milyarlarca dolar değerindeki silahların bulunduğu, yeri gizli olan çok sayıda deponun bulunduğu biliniyor. Bu depolar ilk olarak 1980’lerde Ortadoğu’da gelecekte yaşanabilecek olası çatışmalarda ABD kuvvetlerine hızlı bir şekilde ikmal yapmak amacıyla kuruldu.

REKLAM

İsrail’in Gazze’deki savaşı hız kesmeden devam ederken, bu ülkenin silahları ve ABD’nin ciddi desteği uluslararası toplumun dikkatini çekiyor.

İngiltere’de yayımlanan The Guardian gazetesinde yayımlanan analizde, İsrail devletinin silah envanteri ve ABD desteğine ilişkin “şeffaf olmayan tutumu” gündeme getirildi.

İsrail’de, ABD hükümetine ait milyarlarca dolar değerindeki silahların bulunduğu, yeri tam olarak gizli olan çok sayıda sıkı korunan deponun bulunduğu biliniyor.

Uzun süredir gizli tutulan bu silah depoları, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin İsrail’in Gazze’yi bombalamasına verdiği destek nedeniyle üzerlerindeki baskının artmasıyla uluslararası alanda daha fazla ilgi görmeye başladı.

İsrail’de ABD silah depoları ne zaman kuruldu?

İsrail’deki silah ve mühimmat depoları ilk olarak 1980’lerde Ortadoğu’da gelecekte yaşanabilecek olası çatışmalarda ABD kuvvetlerine hızlı bir şekilde tedarik sağlamak amacıyla kuruldu.

Ancak zamanla İsrail’in belirli durumlarda bu silah depolarını kullanmasına izin verildi.

İsrail’in şu anda Gazze’ye karşı yürüttüğü savaşta bu silah depolarını önemli miktarlarda kullandığı tahmin ediliyor.

Ancak İsrail yönetimi bu sevkiyatın boyutu ve detayları konusunda şeffaf bir tutum izlemiyor.

Guardian’a konuşan, İsrail’e sağlanan güvenlik yardımından haberdar olan birkaç eski ABD’li yetkili, Washington’un silah stoklarını İsrail ordusuna hızla devretmesinin nasıl mümkün olduğunu açıkladı.

Bu yetkililer, ABD yönetimlerinin İsrail’e kamuoyunun dikkatini çekmeden ve Kongre denetimi olmadan nasıl silah sevkiyatı yaptığına dair önemli bilgiler verdi.

Emekli bir üst düzey Pentagon yetkilisi, gönderilen bu silahların “resmi olarak ABD’nin kullanımına yönelik ABD ekipmanı olarak görüldüğünü” hatırlatarak, “Acil bir durumda bu silah depolarının anahtarlarını onlara vermeyeceğimizi kim söyleyebilir?” dedi. özetliyor.

İsrail Gazze’ye saldırılarda Amerikan mühimmatını mı kullanıyor?

İsrail, 7 Ekim Hamas saldırılarının ardından Gazze’ye onbinlerce bomba atmasına rağmen ABD’nin sağladığı mühimmatı büyük miktarlarda kullanmaktan çekinmedi.

İsrail’in Gazze’yi gelişigüzel bombaladığı yönündeki endişeler artarken, ölü sayısının 20.000’i aştığı biliniyor.

Bu durum ABD’nin İsrail’e sağladığı bombaların miktarı, kategorisi ve son saldırılarda ne ölçüde kullanıldığı konusunda soru işaretlerini gündeme getiriyor.

Washington’da Kongre üyeleri, Beyaz Saray’ın, İsrail depolarında depolanan ABD silahlarının türlerine ilişkin kuralları gevşetecek, yeni sevkiyatlarda harcama limitlerinden feragat edecek ve Pentagon’a bunları cephanelikten aktarma konusunda daha fazla esneklik sağlayacak teklifleriyle ilgili endişelerini dile getirmeye başladı.

Geçtiğimiz günlerde Washington’un İsrail’e verdiği desteği protesto etmek amacıyla Dışişleri Bakanlığı’ndaki görevinden istifa eden Josh Paul, silah depolarının İsrail’in kullanımına açılmasının Biden yönetiminin İsrail’e silah sevkiyatı sağlamaya yönelik yeni bir girişimi olmasını eleştirdi.

Josh Paul, istifasının ardından yaptığı açıklamada, Beyaz Saray’dan, İsrail’e mümkün olan en kısa sürede silah teslimi için mümkün olduğunca fazla yasal yetkiye sahip olması yönünde baskı yapıldığını söyledi.

ABD’nin İsrail’de önemli miktarda silahı var

ABD-İsrail askeri ittifakı kapsamında Savaş Yedek Stokları (WRSA-I) olarak bilinen önceden konumlandırılmış silah cephaneliğinin tüm içeriği kamuya açıklanmıyor.

REKLAM

Ancak yetkililer, Pentagon’un yıllık veri dökümünü Kongre ile paylaştığını söylüyor.

Bu raporlar genel olarak gizli tutulurken, 2023 yılı başlarında söz konusu depoları ziyaret eden emekli bir Pentagon yetkilisinin gözlemleri basında geniş yer buldu.

WRSA-I deposunu ziyaret eden bu yetkili, mevcut cephaneliğin, gelişmiş yönlendirme sistemleri olmayan uçaklardan atılan önemli miktarda bomba içerdiğini söyledi.

İsrail yanlısı bir düşünce kuruluşu olan Amerika Yahudi Ulusal Güvenlik Enstitüsü tarafından 2020 yılında yayınlanan bir raporda, gelişmiş yönlendirme sistemleri olmayan önemli miktarda bomba stokunun bulunduğu ve yeterli miktarda hassas güdümlü mühimmat bulunmadığı belirtildi.

Askeri uzmanlar, İsrail ordusunun hava saldırılarında hassas güdümlü mühimmat yerine gelişmiş güdüm sistemi olmayan bombaları kullanmasının sivil kayıplarını önemli ölçüde artırdığı görüşünde.

REKLAM

İsrail, nüfusun yoğun olduğu bölgelerde kullanıldığında siviller için ciddi risk oluşturabilecek güdümsüz mühimmatların kullanıldığını inkar etmezken, ordu, hava saldırılarında kullanılan gelişmiş güdüm sistemlerinden yoksun “M117” bombalarının görüntülerini defalarca sosyal medyada paylaştı.

M117’lerin Gazze’de ne sıklıkla kullanıldığını belirlemek mümkün değil ancak CNN’in aktardığı ABD istihbarat değerlendirmelerine göre İsrail’in kullandığı mühimmatların yüzde 40 ila 45’i güdümsüz.

Beyaz Saray, ek harcama talebini WRSA-I ile ilgili kuralları daha da gevşetmek için kullanmak istiyor.

ABD’de tepki gösterenlerin sayısı artıyor

Bu arada Elizabeth Warren liderliğindeki bir grup senatör, bu girişimin ABD yardımından dolayı sivillere verilen zararı orantısız bir şekilde artıracağı yönündeki endişelerini dile getiriyor.

Amerika’nın İsrail’e silah desteğini sorgulayanlar bunun bölge için tehlikeli sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekiyor.

REKLAM

Dışişleri Bakanlığı eski hukuk danışmanı Brian Finucane, İsrail’in ABD ile savunma ortaklığında belirlenen usuli garantilere ilişkin mevcut birçok istisnadan yararlandığını belirterek, bu durumun çatışmayı körüklemeye yol açabileceğinden endişe duyduğunu söyledi. Orta Doğu’da.

Brian Finucane: “Bu silah transferleri stratejik açıdan mantıklı mı? “ABD’nin ulusal çıkarları açısından mı yoksa bölgede barış ve istikrarın sağlanması açısından yangını daha da körüklemek mantıklı mı?” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber