Güncel Haberler

Ekvador Anayasa Mahkemesi, ülkede ötanazi uygulamasına onay verdi

Ekvador Anayasa Mahkemesi, “Onurlu bir yaşam hakkını korumak için aktif ötenazi işlemi uygulayan doktora cinayet cezası verilemez” hükmüne vardı.

REKLAM

Ekvador’da Anayasa Mahkemesi, ölümcül hastalığı olan bir hastanın talebini ele aldığında ötenaziyi suç olmaktan çıkardı.

Bu kararın ardından Ekvador, Latin Amerika’da bu prosedürü onaylayan ikinci ülke oldu.

Anayasa Mahkemesi heyetindeki dokuz yargıçtan yedisi lehte oy kullandı.

Bu şekilde, tedavisi mümkün olmayan ölümcül bir hastanın ötenaziyi seçmesine yardımcı olan doktorların hapsedilmesi önlendi.

Mahkemenin kararında, “Onurlu bir yaşam hakkını korumak amacıyla aktif ötenazi işlemi uygulayan doktora cinayet cezası verilemez” denildi.

Dava, nörolojik bir hastalık olan ALS’den (amyotrofik lateral skleroz) muzdarip olan Paola Roldan tarafından Ağustos ayında açıldı.

Roldan şikayetinde Ekvador ceza kanununun ötenazi yoluyla cinayeti ele alan ve 10 ila 13 yıl arası hapis cezası öngören maddesine itiraz etti.

Yatalak hastası Paola Roldan, mahkemeye verdiği ifadede, “Huzur içinde ölmek istiyorum. Yaşadıklarım acı verici, yalnız ve acımasız. Bu ölmek için verilen bir mücadele değil. Öleceğimi biliyorum, bu sadece” dedi. nasıl öleceğine dair bir kavga.” dedi.

Roldan’ın talebini inceleyen mahkeme, “bu durumdaki birine hayatta kalma yükümlülüğü yüklemenin mantıksız olacağına” karar verdi.

Kolombiya, 1997’de ötenaziyi onaylayan ilk Latin Amerika ülkesi oldu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber