Güncel Haberler

İngiltere’nin Kıbrıs’taki ‘ölüm üsleri’ Orta Doğu’daki çatışmaların neresinde?

Bu haberin orijinal dili İngilizce idi.

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının başlamasının ardından İngiltere ve ABD’nin Kıbrıs adasındaki askeri üsleri konusunda yeniden tartışmalar başladı. Aktivistler, bu iki ülkenin Kıbrıs’ı “batmaz bir savaş gemisi” olarak kullandığını iddia ediyor.

REKLAM

Orta Doğu’da son dönemde yaşanan çatışmalar, İngilizlerin Akdeniz adasındaki askeri üsleri konusundaki tartışmayı yeniden alevlendirdi.

Kampanyacılar, İngiltere ve ABD’nin Kıbrıs’ı “batmaz bir savaş gemisi” olarak kullandığını söylüyor.

Kıbrıs’taki United for Filistin üyesi Athina Kariati euronews’e şunları söyledi: “Adamızın bu savaşlarda yer almasını istemiyoruz. Bu savaşlar demokrasi, barış veya adalet için değil.” dedi.

Kıbrıslı aktivist, Orta Doğu’daki son çatışmalarda önemli bir rol oynadığı bildirilen Akdeniz adasındaki İngiliz üslerini protesto eden bir hareketin parçası.

Kariati, “Batılı güçler Kıbrıs’ı batmaz bir savaş gemisi gibi kullanıyor. Bu böyle devam edemez.” dedi.

DeclassifiedUK ve Haaretz tarafından yayınlananlar da dahil olmak üzere çok sayıda rapor, İngiliz ve ABD güçlerinin İsrail’in Gazze’deki feci saldırısını Güney Kıbrıs’taki Akrotiri ve Dikelya’dan silah ve istihbaratla desteklediğini iddia ediyor.

Londra’daki hükümet bu iddiayı defalarca yalanladı ve Kraliyet Hava Kuvvetleri’nin (RAF) İsrail’e hiçbir uçuşunun ölümcül kargo taşımadığını söyledi.

Tel Aviv’den 40 dakikalık uçuş mesafesindeki RAF Akrotiri’nin, Ocak ayında Yemen’deki Husi isyancılara yönelik hava saldırılarının yapıldığı yer olarak belirlenmesinin ardından, tesisin önünde öfkeli kalabalıklar toplanarak “dışarıdaki ölüm üsleri” sloganları attı.

Onlarca yıl önce Kıbrıs’ın sömürge yönetiminden bağımsızlığını kazanmasının ardından İngiltere tarafından sürdürülen, ülkenin yüzde 3’ünü kaplayan bu iki üs, onlarca yıl arka planda kaldı.

Ancak Ortadoğu’da son dönemde yaşanan olaylar yerel grupları onlara karşı harekete geçirdi.

“Sömürgeciliğin Kalıntıları”

Aktivistlere göre İsrail ile Hamas arasındaki savaşın başladığı 7 Ekim 2023’ten bu yana Akrotiri’den uçuşlar “her geçen gün arttı”.

Aktivist Kariati, ülkesinin dış müdahale ve işgal konusundaki deneyimi nedeniyle İsrail’in Filistinlilere yönelik saldırılarını desteklemek için Kıbrıs’ın kullanılmasına karşı olduğunu söylüyor.

Euronews’e konuşan Kariati, şunları söyledi: “İşgalin ne anlama geldiğini biliyoruz… Hafızamız çok taze… Apartheid ve Gazze’deki yerleşimcilere yönelik soykırım, Kıbrıs’ta yaşadıklarımıza çok yakın. Bunun olmasını istemiyoruz.” herkese.” ”

Uzun süren etnik gerilimlerin ardından Türkiye, 1974 yılında Kuzey Kıbrıs’a asker gönderdi. Kıbrıs, güneyde Kıbrıs Rum Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak ikiye bölündü. Çatışma her iki tarafta da yaygın ölümlere, şiddete ve yerinden edilmeye yol açtı.

Kıbrıslı aktivistler ayrıca İngiltere ve ABD’nin eylemlerinin Kıbrıs’ı hedef haline getirme riskini taşıdığını ve Yemen’deki saldırılarının bölgesel gerginlik korkusunu artırdığını savunuyor.

Kariati, “İnsanlar misilleme yapmaktan korkuyor. Bazı insanların üslere karşı mücadeleye katılmasının nedenlerinden biri de bu. Kıbrıs’ın güvenli olduğunu söyleyebilir miyiz? Emin değilim.” dedi.

AB’nin en doğudaki yönetimi, 2019’da kuzeyi vuran Suriye uçaksavar füzesi dışında Orta Doğu’dan gelen bir şiddet dalgasına maruz kalmadı. Ancak İsrail ile Hamas arasındaki savaşın bölgeyi sarabileceği yönündeki endişeler artıyor.

“Vakıfları insani yardım için kullanalım”

İngiltere Savunma Bakanlığı’ndan bir sözcü euronews’e şunları söyledi: “Kıbrıs Britanya Kuvvetleri, Gazze’ye yardım ulaştırmak için deniz yollarının izlenmesi gibi insani ve afet yardım operasyonlarının desteklenmesinde hayati bir rol oynuyor.

REKLAM

Sözcü, şunları söyledi: “İsrail’e sağlanan tek istihbarat desteği, 7 Ekim’de İsrail’in güneyine düzenlenen ölümcül saldırının ardından Filistinli militanlar tarafından rehin alınan 240 kişinin rehinelerinin yerinin tespit edilmesi için silahsız RAF uçaklarının kullanılmasıydı. Üs bölgeleri, İsrail’in güneyinde bulunuyor. Avrupa ve “Bütün bölgenin güvenliğine ve istikrarına büyük katkı sağlıyor. Kıbrıs Cumhuriyeti güvenilir ve değerli bir ortaktır ve SBA, Kıbrıs’ın sivil tahliye operasyonlarına katılım da dahil olmak üzere birçok ortak soruna ilişkin Birleşik Krallık ve Kıbrıs’ın ortak çabalarını desteklemektedir” dedi.

Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı, üslerdeki insani yardım faaliyetlerine dikkat çekti ve Kıbrıs’taki İngiliz kuvvetlerinin Gazze’deki çatışmadan zarar gören herkese yardım ulaştırılması yönündeki çabalarını desteklediğini söyledi.

“Koloni olarak görülüyor”

Kıbrıs 1960 yılında İngiltere’den bağımsızlığını kazandığında Londra, Türk, Rum ve Kıbrıs toplumlarının liderleriyle bir anlaşma yaptı. Anlaşma, Akrotiri ve Dikelya’nın egemen bölgeler olarak İngiliz yetkisi altında kalmasını öngörüyordu. Bu üsler Kıbrıslı yetkililerin erişimi dışında faaliyet gösteriyor.

Her ne kadar İngiltere ülkeyi “kontrol etmese de” Kariati, üslerin adadaki birçok kişi tarafından “koloni” olarak görüldüğünü söyledi.

Kariati, “Topraklarımızın bir kısmı emperyalist bir güç tarafından işgal edilmiş ve kontrol edilmişken istediğimiz gibi davranabilir miyiz? Kıbrıs halkının kontrol edemediği yerler var.” dedi.

REKLAM

Kıbrıslı yetkililer defalarca herhangi bir askeri operasyona katılmadıklarını ve İngiltere’nin kuruluş anlaşmaları kapsamında tesislerdeki faaliyetler hakkında kendilerini bilgilendirme zorunluluğunun olmadığını söylediler.

Ancak Guardian’a göre ABD büyükelçisi ve İngiliz Yüksek Komiseri, Ocak ayındaki ilk hava saldırısından önce Kıbrıs Cumhurbaşkanı’na Yemen’deki askeri operasyon hakkında bilgi verdi.

Kariati gibi aktivistler, Kıbrıs hükümetinin İngiltere ve ABD’nin İsrail’e yardım etmesine izin vererek Gazze’de dökülen kanın suç ortağı olduğunu savunuyor.

Kariati, “Onlar [liderler] Yasal sebeplerden dolayı hiçbir şey yapma haklarının olmadığını bahane ediyorlar. “Ama isteselerdi savaşa karşı olduklarını belirten siyasi bir açıklama yapabilirlerdi” dedi.

Kıbrıs hükümeti Euronews’in yorum talebine yanıt vermedi.

REKLAM

“Kıbrıs’taki askeri varlığın sayısı ve gücü artıyor”

Ancak Kıbrıs topraklarında faaliyet gösteren tek ülke İngiltere değil.

Fransız uçakları adanın güneydoğu köşesindeki askeri hava üssünü kullanırken, DeclassifiedUK, her ne kadar doğrulanmamış olsa da, ABD ordusunun Akdeniz adasındaki varlığını artırdığını bildiriyor.

Kariati, adanın “haritada çok stratejik bir nokta” olmasının yanı sıra, Batılı güçlerin Kıbrıs’la yakın zamanda keşfedilen gaz rezervleri nedeniyle ilgilendiğini savunuyor.

ABD’li bir şirket, Türkiye’nin adada huzuru bozabileceği yönündeki uyarılarına rağmen 2011 yılında doğal gaz sondajına başlamıştı. Kıbrıs, 2017 yılında Fransız şirketleri Exxon Mobil, ENI ve Total’e sondaj lisansı verildiğini açıklamıştı.

Aynı zamanda, 2011 yılında İsrail ve Kıbrıs, iki ülkenin su altı petrol ve doğalgaz rezervleri üzerindeki haklarını açıklığa kavuşturan bir münhasır ekonomik bölge (MEB) oluşturdu. İsrail, Kıbrıs, ABD ve Yunanistan daha sonra 2019’da enerji, siber ve altyapı güvenliği konularında iş birliğini güçlendirme konusunda anlaşmaya vardı.

REKLAM

Kariati, bu gelişmelerin Kıbrıs’ın İsrail’e olan desteğinin değişmesine yardımcı olduğunu, ülkenin 1980’li ve 1990’lı yıllarda Filistinlileri desteklediğini ve adada “yeni bir militarizasyon” yaşandığını savunuyor: “Kıbrıs’taki ve çevresindeki askeri varlığın sayısı ve gücü büyüyoruz, bu bizi riske atıyor.” “Hiçbir şekilde güvende hissetmiyorum.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber