Güncel Haberler

Brezilya: Lula da Silva, faiz seviyesini Merkez Bankası Başkanı’nın ‘inatçılığına’ bağladı

Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva, Merkez Bankası Başkanı Roberto Campos Neto’yu “ülkenin büyümesini yavaşlatan politikaları nedeniyle” eleştirdi

REKLAM

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, ülkedeki faiz oranlarının düzeyini Merkez Bankası başkanının “inatçılığına” bağladı.

Silva, ülkenin gösterge faiz oranının mevcut yüzde 11,25 seviyesinde tutulmasının Merkez Bankası Başkanı Roberto Campos Neto’nun “inatçılığı” dışında başka bir açıklaması olmadığını söyledi.

Silva, Neto’nun Brezilya’nın ekonomik büyümesinde yavaşlamaya neden olduğunu savundu.

Brezilya Merkez Bankası, ağustos ayının ardından referans faiz oranını 250 baz puan indirerek yaklaşık bir yıldır 2016’dan bu yana en yüksek seviyesinde tuttu.

Lula yine de yerel televizyon kanalı SBT’ye şunları söyledi: “Faizin %11,25 seviyesinde olduğuna dair bir açıklama yok. Ekonomik bir açıklama yok, enflasyonist bir açıklama yok. ‘Merkez Bankası başkanının inadı dışında bir şey yok’ Bu faiz oranlarını korumak için.”

Geçen yıl merkez bankası başkanına özellikle faiz oranı seviyesiyle ilgili çok sayıda saldırı gerçekleşti ve bu durum yatırımcıların bankanın bağımsızlığına olan bağlılığı konusunda endişelerini artırdı.

Campos Neto ile ilişkilerinin son aylarda geliştiğini söyleyen Silva, röportajda kendisiyle “medeni görüşmeler” yaptığını söyledi.

Büyüme oranı beklentileri aştı

Devlet istatistik enstitüsü bu ayın başlarında yaptığı duyuruda, Brezilya ekonomisinin Başkan Silva’nın yönetiminin ilk yılında beklentileri aşarak 2023’te %2,9 büyüyeceğini açıkladı.

Brezilya ekonomisi, kısmen dönemin Cumhurbaşkanı Jair Bolsonaro’nun seçimden önce başlattığı kamu harcama programları sayesinde 2022’de %3 büyüdü.

Hükümet, 2024’te yine piyasa beklentilerinin üzerinde %2,2 büyüme beklediğini söyledi.

Lula, halka açık forumlarda bu yıl rakamı %3’ün üzerine çıkarmayı ve Brezilya’ya daha fazla yabancı yatırım çekmeyi planladığını söyledi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber