Refah’taki Filistinliler salgın hastalık riskiyle karşı karşıya
Refah'ta Filistinliler çöp yığınlarıyla çevrili çadırlarda yaşamak zorunda kalıyor. İsrail saldırıları sırasında çoğu çöp kamyonu kullanılamaz hale geldi ve belediyeler gerekli yakıtları olmadığı için düzenli olarak çöp toplayamıyor.
Çadır aralarında ve barınaklarda göze çarpan çöp yığınları, yaydıkları kötü koku ve böceklerin oluşmasına uygun ortam nedeniyle salgın hastalıklara davetiye çıkarıyor.
Koku ve sinek yüzünden çadırda kalamıyorlar
Gazze şehrinin kuzeyindeki Şeyh Rıdvan ilçesinden Refah'a göç eden Ümmü Mahmud el-Hindi, içinde bulundukları koşulların insan yaşamına uygun olmadığını söyledi.
Aile bireyleri arasında çocuklar, hastalar, engelliler ve yaşlıların da bulunduğunu belirten Hindi, şöyle konuştu: “Çöp ve sinek kokusundan dolayı çadırda oturamıyoruz. Çocuklar sineklerden uyuyamıyor. İhtiyaç var. Bu atık krizine bir çözüm bulun.” Dedi.
Çevre kirliliği çocukların bağışıklık sistemlerini etkiliyor
Gazze kentinden Han Yunus'a, oradan da Refah'a göç eden Filistinli Ahmed Davud da atık ve atık su sorunundan şikayetçi oldu.
Bu durumdan çocuklarının ve eşinin çok etkilendiğini kaydeden Davud, şöyle konuştu: “Üç çocuğumun bağışıklık düzeyi düştü. Eşim de karaciğer ve dalağının bir kısmı alındığı için acı çekiyor.” dedi.
AA muhabirine çöp yığınını gösteren Davud, “Görüyorsunuz bu küçük bir yığın. Dün belediye çöp toplamaya gelmeseydi, çöpler buralara kadar ulaşacaktı.” Hemen arkasında bir noktayı işaret etti.
Çadırlar çocukları hastalıktan ve soğuktan korumuyor
Yaklaşık 5 ay önce Cibaliya mülteci kampından göç eden bir diğer Filistinli Abdulkadir Ahmed ise çadırların arasından akan atık suya dikkat çekti.
Bu suların çocukları hasta ettiğini iddia eden Ahmed, şöyle konuştu: “Kışı burada çok zor şartlarda geçiriyoruz. Çadırlar çocuklarla dolu ve bu çocuklar başta hepatit, bağırsak ve solunum yolu hastalıkları olmak üzere birçok hastalık açısından risk altında. Çocuklar buradalar.” Sağlık hizmetlerinden yoksun ve hijyenden yoksun.” Güvende olmadığım bu yerde güvende değilim.” dedi.
Ahmed, çadırların hastalıklara ve soğuğa karşı koruma sağlamadığını, insani yaşam alanı sağlamadığını vurguladı.
Belediyeler hizmet vermekte yetersiz
Gazze Belediyeler Birliği Koordinatörü Hüsni Muhenna, yerinden edilenlerin sayısının artması nedeniyle orta ve güney Gazze'deki belediyelerin temel hizmetleri sağlayamadığını vurguladı.
Muhenna, atık toplama ve taşıma, kanalizasyon deşarjı ve su pompalama gibi hizmetlerin nüfus artışı ve yakıt kıtlığından büyük ölçüde etkilendiğini söyledi.
Refah ve Deir el-Belah'ta atık yığınlarında artış yaşandığına dikkat çeken Muhenna, belediye ekiplerinin bu sorunlarla baş etmekte zorlandığını kaydetti.