Güncel Haberler

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz canlı yayında yanıtladı: Borsada kazanç ve işlem vergisi olacak mı? – Son Dakika Ekonomi Haberleri

Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, NTV'nin canlı yayınında ekonomi ve gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Yılmaz'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“Ekonomik ve sosyal politikalar bu yılın önceliği oldu. İstihdam artıyor, bir yandan da enflasyon artıyor. İkinci ana konumuz depremdi. Depremin yaralarını sarmaya çalışıyoruz. Dış politikada Gazze gündemdeydi. Zorlu bir yıl oldu. “

“TÜRKİYE BÜTÇE VE CARİ AÇIK RİSKİNİ ORTADAN KALDIRDI”

“Ekonomide politikalar günün ihtiyaçlarına göre yapılır. Türkiye, salgın sonrası dönemden bu yana en hızlı toparlanan ülke oldu. Gerçek tarafı hızla toparladık. Tabii depremin etkisiyle ciddi bir bütçe ve cari açığımız oldu. Türkiye son bir yılda bu riskleri ortadan kaldırdı. Her iki tarafta da güçlenerek enflasyonla mücadeleye yönelik geçiş sürecini tamamladık.

Sene sonunda yılı 5,2 ile kapattık. Bundan deprem maliyetlerini çıkardığımızda 1,6 bütçe açığı oluştu. Bu yıl için 6,4 bekliyoruz.”

“ENFLASYON YIL SONUNA KADAR YÜZDE 38'E DÜŞECEK”

“Enflasyonla mücadelede geçiş döneminde temelleri güçlendirecek tedbirleri aldık. Düşüşün Mayıs ayından sonra başlayacağını söylemiştik. Düşüş süreci Temmuz-Ağustos-Eylül aylarında da devam edecek. Enflasyon yıl sonuna kadar yüzde 38'e ulaşacak. 2026'da %10'un altına inecek programımız var. “2026'da tek haneli rakamlara ulaşacağız.”

“BÜYÜME HEDEFİMİZ TÜKETİMDE DEĞİL, ÜRETİMDEDİR”

“3 yıllık bir planımız var. Büyümenin tüketim odaklı değil, üretim odaklı olmasını bekliyoruz. Enflasyonla mücadele ederek büyümeyi hedefliyoruz. Bu kolay bir şey değil. 3 yıllık perspektifte enflasyonu düşürürken istikrarlı bir şekilde büyüyecek. Kısa vadede enflasyon ile büyüme arasında tartışabiliriz. Ama en sağlıklı büyüme fiyat istikrarıdır. Bu iki orta vadeli hedefte bir çelişki görmüyoruz.

İlk çeyrekte yüzde 5,7 büyüme elde ettik. İhracat 5 çeyrekten sonra büyümeye katkı sağlamaya başladı. 5 dönem sonra ihracat pozitife döndü. Bu da politikalarımızın sonuç ürettiğini gösteriyor.”

“SEÇİM SONRASI MERKEZ BANKASI REZERVLERİ 60 MİLYAR DOLAR ARTTI”

“Yıl sonuna kadar OVP seviyesinde yüzde 4 büyüme bekleniyor. Dövize olan ihtiyacımız da azaldı. Seçim öncesinde spekülatif bir atmosfer yaratıldı. Hatta seçimlerden sonra Merkez Bankası rezervleri 60 milyar doların üzerinde arttı. “Piyasada çok güçlü bir toparlanma var.”

“KKM GÖREVİNİ YAPTI, ADIM ADIM ÇIKACAĞIZ”

“KKM zaten başından beri geçici bir düzenlemeydi. “Görevini yaptı, artık adım adım bu durumdan çıkacağız.”

BORSA İŞLEMLERİNDEN VERGİ OLACAK MI?

“Benimseyeceğimiz mali kurallar enflasyonu artıracak değil, kayıt dışılığı azaltacak önerilerdir. Sosyal medyada çok fazla spekülasyon görüyoruz. Yetkililer açıklanana kadar dedikoduların dikkate alınmaması gerekiyor. Borsada yapılan işlemlerden küçük bir miktar alma ihtimali tartışılıyor. Borsada kazançlar üzerinden vergi alınmaz. İşlem ücreti olarak sadece 10 bin işlemden 1'inde mi olacağı tartışılıyor.

YENİ ANAYASA TARTIŞMALARI

“Mevcut anayasamız darbe sonrası dönemde hazırlayıcı ve koruyucu bir yaklaşıma sahiptir. Birçok madde değiştirildi ama ideal bir anayasaya sahip değiliz. Artık Türkiye'nin sivil iradeyle oluşturulmuş bir anayasaya ihtiyacı olduğuna inanıyoruz. Bu süreç devam ediyor.” Umarız bu süreç diğer taraflarla birlikte şirkete de tamamlanır. Umarım bunu hep birlikte başarabiliriz.”

SİYASETTE YUMUŞAMA

“Bu olumlu bir gelişme. Farklılıklar mutlaka olacaktır. Demokrasi böyledir. Üslup, usul çok önemlidir. Siyasette yarışırız ama saygıyı koruruz. İçeriğe baktığımızda milli meseleler var. Bu konuda tüm tarafların ortak tavır alması önemli.”

SUÇ ÖRGÜTLERİNE KARŞI MÜCADELE

“Türkiye'nin yüzyılı için bir vizyonumuz var. Ana temalarımızdan biri barış yüzyılı. Bir tarafta terörle mücadele, diğer tarafta suç çeteleriyle mücadele. Şimdi de huzuru bozan çetelerle mücadele var. Bu yeni bir şey değil, uzun süredir mücadelemizi sürdürüyoruz, güvenlik konusunda taviz vermeden çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

İSRAİL İLE 'TİCARET'

“Bildiğiniz gibi Türkiye dünya ticaretinde lider konumdaydı. Umarız diğer ülkelere de örnek olur. Dolayısıyla Türkiye diplomaside, yaptırımlarda ve hukuk alanında Filistin'in yanında mücadele ediyor.”

ABD İLE F-16 ANLAŞMASI

“Maalesef ABD ile birçok görüşmemiz oldu. Terör örgütlerine mesafe konusunda istenilen noktada değiliz. Ancak ABD ve Türkiye'nin ortak çıkarları var. Bazı lobilerin iki ülke arasını açmasına izin verilmemeli. Artık farklı bir atmosfer var. F-16 ve bazı unsurlar bunun bir parçası. İsveç'in NATO'ya katılımının ardından bazı kısıtlamalar kaldırıldı. Bu sürecin diğer sektörlerde de olumlu bir süreç yaratmasını umuyoruz.”

DEPREM HAZIRLIĞINDA SON DURUM

“Deprem bizim temel önceliklerimizden biriydi. Deprem yaralarını iyileştiriyor. Tarihimizin en büyük felaketini yaşadık. Yoğun inşaat ve restorasyon faaliyetleri devam ediyor. 10-15 bin konutun teslimatı devam ediyor. Yıl sonunda 200 bin konutu meşru sahiplerine vermiş olacağız. Altyapıya da zarar veriliyor. Orada da çalışmalarımız devam ediyor. Biz buna 2 yılda 2 trilyon TL ayırdık.

2,3 milyon evi kentsel dönüşüme dönüştürdük. Yeni bir kanun çıkardık, kentsel dönüşümle ilgili yeni bir başkanlık kurduk. “Çabalarımızı yoğun bir şekilde sürdüreceğiz”

31 MART SONRASI REFORM SÜRECİ

“Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi doğru bir sistemdir. Risklerin çok olduğu bir bölgede, tüm zorluklara rağmen istikrarı garanti eden bir sistemin içindeyiz. Elbette bu sistem geliştirilebilir. “Tabii ki sistemi iyileştirecek reformlar mümkün.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber