Güncel Haberler

Kahverengi kokarcayla savaşmak için üretilen mantar sporları

KTÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Demir, AA muhabirine, kahverengi kokarcanın Uzakdoğu'dan çeşitli ulaşım yolları ile gelen istilacı bir tür olduğunu söyledi.

Demir, 24 saatte yaklaşık 2 kilometre uçabilen bu parazitin, Türkiye'de henüz doğal düşmanları bulunmadığı için hızla çoğaldığını, samuray arılarından kaynaklanan parazitlerin yüzde 50 ila 70'inin Uzak Doğu'da kaydedildiğine dikkat çekti. .

Demir, Karadeniz bölgesinde samuray arılarının doğaya salındığını ancak ülkede hızla artan nüfusu tek başına baskılayıp sonlandırmanın zor olduğunu belirterek, parazite karşı biyolojik ve kimyasal yöntemlerin kullanılması gerektiğini kaydetti.

Bu konuda laboratuvar ortamında parazitle mücadele için mantar sporları ürettiklerini ve kahverengi kokarcalar üzerinde yapılan deneylerde olumlu sonuçlar elde ettiklerini anlatan Demir, şöyle konuştu: “İnsanları öldüren mikroplar olduğu gibi çeşitli mikroorganizmalar da var. Böceklerin ölümüne neden olan ve popülasyonlarını baskılayan bakteri, virüs ve mantarları bu şekilde parazitlerle mücadelede kullanmaya çalışıyoruz. Burada çıkış noktamız böceğin biyolojisi ve organizmasına uygun mikrobun belirlenmesidir. Böcek diyeti.” dedi.

“Mücadelede en etkili mikroorganizmaların mantarlar olduğunu düşünüyoruz.”

Demir, kahverengi kokarcanın hortum ağzı yapısıyla bitki ve mahsullerin özsuyunu emerek beslendiğini belirterek, sözlerine şöyle devam etti:

“Bu zararlı, ısıran, emici ağız yapısına sahip olan ve bu nedenle mücadelede daha etkili olabilecek mikroorganizmaların mantar olduğunu düşünüyoruz. Çünkü mantarlar böcek tarafından yenmemelidir. Mantar sporları böceğin üzerine düşer, başlar. orada filizlenen ve kütikülü koruyan (böceklerin vücuda girebilecek enfeksiyona neden olan mikroorganizmalardan ve parazitlerden korunması ve yırtıcı hayvanlara karşı koruma sağlayan bir zırh) bu nedenle avantajlı mikroorganizmalardır.”

Laboratuvarlarda hem katı hem de sıvı ortamlarda kolaylıkla mantar üretebildiklerini belirten Demir, şöyle konuştu: “Bu ortamlarda ürettiğimiz mantarlardan sporları topluyor ve o sporları uzun süre dolaplarda saklıyoruz. Daha sonra bu sporları doğrudan uyguluyoruz. belirli bir konsantrasyondaki parazitlere yönelik karışımlar halinde. “Böcekleri enfekte ediyoruz ve böylece mantarların böcekleri öldürmesine izin veriyoruz.” dedi.

prof. İsmail Demir, ön çalışmalarında laboratuvarlarında mahsul toplayan mantarların böcekler üzerinde son derece öldürücü etkisi olduğunu gördüklerini belirterek, şöyle konuştu: “Bu verilere dayanarak bu mantarları biyopreparasyona (böcek öldürücü içeren bir karışım) dönüştürebiliriz. Bu parazitle mücadele etmek için çalışıyoruz.” dedi.

Kahverengi kokarcanın yazın bahçelerde, kışın ise barınaklarda yaşadığını ve hızla çoğaldığını anlatan Demir, vatandaşlara bu zararlıları gördükleri yerlere süpürerek yok etmeleri çağrısında bulundu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber
meritking casibom giriş