Türk edebiyatının acı kaybı! Yazar Selim İleri hayatını kaybetti!
Türk edebiyatının önemli isimlerinden yazar, senarist ve eleştirmen Selim İleri, 75 yaşında hayatını kaybetti.
Bir süredir rahatsız olan ünlü yazar, durumu ağırlaşınca bu sabah hastaneye kaldırıldı.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Selim İleri’nin ölüm haberini sosyal medya hesabından duyurdu ve başsağlığı diledi. İmamoğlu, şunları söyledi: “Yazar, senarist ve eleştirmen Selim İleri’nin vefat haberini aldık, üzgünüz. Kendisine Allah’tan rahmet, ailesine, sevenlerine ve okurlarına başsağlığı diliyorum. Mekanı cennet olsun. “
*Detaylar yakında…
SELİM İLERİ KİMDİR?
Ali Selim İleri, 30 Nisan 1949’da İstanbul’un Kadıköy semtinde doğdu. Babası Kıbrıslı olan Hasan Hilmi İleri, Lefkoşa’dan İstanbul’a gelip eğitim almış, ardından devlet bursuyla gittiği İsviçre’den makine mühendisliği alanında yüksek lisans yaparak dönmüştür. Ev hanımı olan annesi Süheyla İleri ise Adapazarlıdır. Selim İleri’nin kendisinden dokuz yaş büyük olan ablası Meral İleri, Alman filolojisi okudu ve Almanca öğretmeni olarak çalıştı.
1955 yılında okul hayatına başlayan Selim İleri, birinci sınıfı Cihangir İlköğretim Okulu’nda, sonraki dönemi ise Firuzağa İlköğretim Okulu’nda tamamladı. 1960 yılında Galatasaray Lisesi’ne yatılı olarak gönderildi. Fransızca kompozisyon dersini tamamlayamayınca bir yıl kaçırmamak için Galatasaray Lisesi’nden ayrıldı. Kısa bir süre Bakırköy Lisesi’nde okuduktan sonra Atatürk Erkek Lisesi’ne geçti. Bu okul onun edebiyat hayatına yön veren iki öğretmenle tanışmasını sağladı. Edebiyat öğretmeni Rauf Mutluay, ona edebiyatı sevdiren isimlerden biri olarak hayatında yer alırken, ona öykü yazmaya yön veren de Fransızca öğretmeni Vedat Günyol oldu.
Selim İleri, edebiyat dünyasına Temmuz 1967’de Yeni Ufuklar dergisinde yayımlanan düzyazı romanı “Savaş Çiçekleri” ile girdi. İlk öykü kitabı Cumartesi Yalnızlığı/Sonbahar Notları 1968’de yayımlandığında henüz 19 yaşındaydı. Vedat Günyol’un yardımıyla ve çabalarıyla. 1968 aynı zamanda İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde okumaya başladığı yıldı; Ancak o yıllarda edebiyat çevrelerine girmeye başlayan Selim İleri, 1972 yılında okulu bıraktı.
1971 yılında Halit Refiğ’in önerisiyle senaryo yazmaya başladı. İlk senaryosu Cennetin Kapısı’ndan sonra Masumlar, Yaralı Kurt, Bir Demet Menekşe, Seni Kalbime Gönderdim ve Göl’ün de aralarında bulunduğu yirmiye yakın senaryo yazdı. 1982 yılında yayınlanan tek senaryosu Kırık Bir Aşk Hikâyesi ile Sinema Yazarları Derneği tarafından Yılın En İyi Senaryosu ödülünü aldı. İlk romanı Destan Gönüller’dir (1973). Selim İleri’nin edebiyat hayatının dönüm noktalarından biri olan Her Gece Bodrum romanı 1976’da yayımlandı. 1978’de Selim İleri, Ali Bozok ve Mehmet Tim’le birlikte Günebakan yayınevini kurdu. Yayınevi, maddi sıkıntılar nedeniyle üç dört yıl sonra kapandı.
1987 yılında Argos dergisinde yönetici olarak çalışmaya başladı ve dergi kapanıncaya kadar çalışmalarını sürdürdü. Selim İleri, 1990’lı yıllarda oyun yazmaya başladı. Cahide, Ölüm ve Elmas ilk oyunu. Daha sonra Addio Repubblica’yı yazdı. Bu oyun 1997 yılında Afife Jale ve Avni Dilligil ödüllerini almış ve Selim İleri en iyi oyun yazarı seçilmiştir. 1998 yılında son oyunu Mihri Müşfik: Ölü Bir Kelebek’in sahnelenmesiyle Devlet Sanatçısı unvanını aldı. 2012 yılında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’ne layık görüldü.
Selim İleri, 1970’li yıllardan itibaren hayatı boyunca yazmaktan başka bir şey yapmamış, roman, öykü, şiir, deneme, oyun, anı ve inceleme gibi farklı edebiyat türlerinde nitelikli eserler vermiş, çağdaş Türk edebiyatının üretken yazarlarından biridir. . Edebiyat dünyasına kazandırdığı eserlerin yanı sıra yirmiden fazla senaryo yazmıştır. Yeni Ufuklar, Yeni Dergi, Papirüs, Varlık, Türk Dili, Siyaset, Dünya, Milliyet, Milliyet Sanat, Show, Cumhuriyet gibi pek çok gazete ve dergide eleştiri ve eleştirileriyle yer aldı, gazete köşe yazarlığı yaptı. Bunu yaptı ve bir dizi makale hazırladı. Radyo ve televizyonda kültür-sanat programları sundu.