ABD, değiştirilen Gazze tasarısı oylamaya sunulursa BMGK’de destekleyeceğini duyurdu
ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, New York’taki BM binasında gazetecilere açıklamalarda bulundu.
BAE’nin geçen hafta Gazze’ye yönelik sunduğu karar taslağı üzerinde yoğun bir şekilde çalıştıklarını söyleyen Thomas-Greenfield, “Artık oyumuzu vermeye hazırız.” dedi.
Kararın kabul edilmesi durumunda ihtiyaç sahiplerine insani yardım sağlanacağını söyleyen Thomas-Greenfield, nasıl oy kullanacağını söylemeyeceğini ancak karar taslağının istenen değişikliklerle birlikte masaya yatırılması halinde destek vereceğini söyledi.
Thomas-Greenfield, karar taslağının “sulandırılmadığını”, çok güçlü olduğunu ve Arap grubun desteğini aldığını söyledi.
“Çatışmanın ertelenmesi” talebi iptal edildi, acil tedbir çağrısı yapıldı
Karar taslağının ilk versiyonunda yer alan ve ABD’nin karşı çıktığı tartışmalı konulardan biri, insani yardıma serbest erişim için “düşmanlıkların askıya alınması” çağrısıydı.
Anadolu Ajansı’nın elde ettiği yeni taslakta ise Gazze’de genişletilmiş insani yardıma kesintisiz ve güvenli erişim için “acil adımlar” atılması ve çatışmaların sürdürülebilir bir şekilde durdurulması için gerekli koşulların yaratılması öngörülüyor.
Tartışmalara yol açan bir diğer konu ise karar taslağında yer alan “yardımların Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri tarafından denetlenmesi için bir mekanizma oluşturulması” çağrısıydı.
Yoğun müzakerelerin sonunda taraflar, Mekanizma yerine “Gazze’de sivil topluma yardım ulaştırılmasını hızlandırmak üzere İnsani Yardım ve Yeniden Yapılanma Kıdemli Genel Sekreter Kıdemli Koordinatörü” atanması konusunda anlaşmaya vardı.
Karar taslağında, Genel Sekreter tarafından atanan koordinatörün Gazze’ye yardım ulaştırılmasını hızlandıracak ve kolaylaştıracak bir mekanizma kurması talep edildi.
Taslakta ayrıca koordinatörün bir an önce atanması çağrısında bulunularak, gerekli personel ve donanıma sahip olacak koordinatörün BM’nin yetkisi altında çalışacağı ve kendisine verilen görevleri 2013’e uygun olarak yerine getireceği belirtildi. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi.
Karar taslağında koordinatörden insani yardımın türünü teyit etmesi isteniyor ve aynı zamanda söz konusu kişiye insani yardımın sevkiyatını “kolaylaştırma, koordine etme, denetleme ve onaylama” görevleri de veriliyordu.
Karar taslağında koordinatörden ilk 20 gün sonra BM Güvenlik Konseyi’ne çalışmaları hakkında bilgi vermesi istendi ve tüm taraflar koordinatörle işbirliği içinde hareket etmeye davet edildi.
Yardıma erişim öne çıktı
Taslak kararda, Gazze’deki sivil topluma yönelik yardımın “yeterli miktarda aktarılması” gerektiği ve bunun gıda, su, temizlik malzemeleri, elektrik, telekomünikasyon ve tıbbi hizmetleri kapsadığı vurgulanıyor.
Tasarıda Gazze’ye gıda ve temel hizmetlerin ithalatının yeniden başlatılmasının önemi vurgulanırken, yardımların “yönlendirme” olmaksızın sivil halka ulaştırılması gerektiği de vurgulandı.
Taslak karar, tüm taraflara uluslararası hukuk ve uluslararası insancıl hukuk uyarınca sivilleri koruma görevlerini yerine getirmeleri çağrısında bulunurken, taraflara Gazze’de yardıma erişimi artırmak için mevcut tüm araçların kullanımını kolaylaştırmaları çağrısında bulunuyor.
Yardımın dağıtımı için gerekli yakıtın sağlanmasını öngören tasarıda, hastaneler, tıbbi tesisler, okullar, ibadethaneler ile Birleşmiş Milletler tesis ve personelinin, sağlık personeli ve araçlarının uluslararası insani yardım kurallarına uygun olarak korunması gerektiği vurgulanıyor. standartlar. kanun.
Guterres 99. maddeyi devreye soktu
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, görev süresi boyunca ilk kez yetkisini kullanmış, Gazze’deki insani felaketi önlemek için BM Şartı’nın 99. maddesini devreye sokmuş ve 6 Aralık’ta BM Güvenlik Konseyi’ne Birleşmiş Milletler’e bir mektup göndermişti.
Guterres, şunları söyledi: “Güvenlik Konseyi üyelerini insani bir felaketin önlenmesi için baskı uygulamaya çağırıyorum ve insani ateşkes ilan edilmesi çağrımı yineliyorum. Bu çok acil.” Şu ifadeleri kullandı:
Ardından, 8 Aralık’ta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde yapılan oylamada ABD, Gazze’de acil insani ateşkes çağrısı yapan karar tasarısını veto etti.
ABD, Gazze’de acil insani ateşkes çağrısı yapan karar taslağına “hayır” oyu veren 10 ülkeden biri olurken, 13 Aralık’ta yapılan BM Genel Kurulunda 153 ülke “evet” oyu verdi.
ABD daha önce 16, 18 ve 25 Ekim tarihlerinde BM Güvenlik Konseyi’ne sunulan Gazze’yle ilgili karar tasarılarını veto etmişti.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 7 Ekim’den sonra çok sayıda toplantısı yapıldı ve birçok karar taslağı veto edildikten sonra 15 Kasım’da Gazze’deki çatışmaya “derhal ve uzun süreli bir duraklama” çağrısı yapan 2712 sayılı karar kabul edildi.