Güncel Haberler

Almanya’nın kasım ayından itibaren yürürlüğe girecek yeni göç yasası hakkında bilinmesi gerekenler

Yeni Alman göç yasası bu yılın kasım ayından itibaren üç aşamada yürürlüğe girecek.

REKLAM

AB üyesi olmayan ülkelerden vasıflı işçilerin Almanya’ya gelmesini kolaylaştıracak yeni göç yasasının Kasım ayından itibaren kademeli olarak yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Alman hükümeti yasaya nihai onayı geçen Temmuz ayında verdi. Yeni “Nitelikli İşgücü Göçünü Geliştirme Kanunu” Kasım 2023, Mart 2024 ve Haziran 2024’te olmak üzere üç aşamada hayata geçirilecek.

Yeni yasa, vasıflı yabancı işçileri ülkeye çekmeyi ve ülkedeki işgücü sıkıntısıyla mücadele etmeyi amaçlıyor.

Yeni kuralların üçüncü ülke vatandaşlarının Almanya’da çalışmasını kolaylaştıracağına inanılıyor. Bu sayede Almanya’daki AB dışı işçi sayısı yılda 60 bin adet artabilir.

Nitelikli göç yasasında yapılan reformlar özellikle mesleki eğitim almış işçilere odaklanıyor. Üniversite diplomasına sahip nitelikli profesyonellere yönelik mevcut kurallar da gevşetilecek.

Almanya göç politikasını neden değiştiriyor?

Birçok Avrupa ülkesi gibi Almanya da vasıflı işçi sıkıntısıyla karşı karşıya.

İstihdam Araştırma Enstitüsü (IAB), 2022 yılında Almanya genelinde 1,74 milyon boş pozisyon bulunduğunu tespit etti. Bu nedenle ülkede işgücü açığı tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Geçen yılın temmuz ayında personel sıkıntısı, Münih merkezli araştırma enstitüsü IFO’nun anketine katılan şirketlerin neredeyse yarısını etkileyerek işlerini yavaşlattı.

Bu boşluğun AB dışından gelen vasıflı işçilerle doldurulacağı umulmaktadır. Ancak mevcut bürokrasi ülkenin göç sürecini yavaşlatıyor.

Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, 17 Ocak 2023’te Dışişleri Bakanlığı’nda (BfAA) düzenlenen basın toplantısında, vize sürecini basitleştirmenin “süreci tersine çevirmek anlamına geleceğini” söyledi.

Baerbock, Şansölye Olaf Scholz ile birlikte bürokrasinin ortadan kaldırılmasını ve sistemin dijitalleştirilmesini vurguladı.

Şansölye Scholz şunları söyledi: “Geleceğimizi, ekonomimizin verimliliğini ve sosyal güvenlik sistemlerimizin etkinliğini ancak yeterli vasıflı çalışanımız varsa güvence altına alabileceğimizi biliyoruz.” dedi.

Scholz, “Avrupa Birliği içinde bu o kadar da zor değil çünkü serbest dolaşım var. Bu, dünyanın geri kalanı için daha büyük bir zorluk.” dedi. Ekledi.

Almanya vasıflı yabancı işçileri nasıl çekmeyi planlıyor?

Almanya vasıflı işçi açığını yeni bir “fırsat kartı” ile doldurmayı umuyor.

“Chancenkarte”, gerekli becerilere sahip işçilerin Almanya’ya ulaşmasını kolaylaştırmak için puana dayalı bir sistem kullanacak.

Çalışma Bakanı Hubertus Heil’in ülkedeki işgücü açığını gidermek amacıyla önerdiği stratejinin bir parçası olan bu sistem, Almanya’da henüz iş sözleşmesi olmayan kişilere yönelik.

Puan sistemi, nitelikleri, mesleki deneyimi, yaşı, Almanca dil becerilerini ve ülkedeki aile üyeleri gibi Almanya ile bağları dikkate alacak.

Her yıl işçi ihtiyacı olan sektörlere göre kotalar belirlenecek.

REKLAM

Programa başvurmak için aşağıdaki dört kriterden üçünü de karşılamanız gerekir:

  • Diploma veya mesleki eğitim,
  • Üç yıllık mesleki deneyim
  • Dil bilgisi olan veya daha önce Almanya’da bulunmuş,
  • 35 yaşında veya daha küçük olun.

Şu anda çoğu AB üyesi olmayan vatandaşın Almanya’ya taşınmadan önce bir iş teklifine ihtiyacı var. İş arayanlar için halihazırda vize mevcut ancak “fırsat kartının” Almanya’da iş arayanlar için işleri kolaylaştırması ve hızlandırması bekleniyor.

Vize anlaşması olan bazı ülkelerin vatandaşları şu anda Almanya’ya 90 gün süreyle vizesiz girebiliyor ancak yalnızca kısa süreli iş bulabiliyorlar.

Fırsat kartı, insanların yurt dışından başvuru yapmak yerine ülkeye gelerek iş veya staj aramasına olanak tanıyacak. Başvuru sahiplerinin bu süre zarfında yaşam masraflarını karşılayabileceklerini gösterebilmeleri gerekmektedir.

Programın kesin detayları henüz resmiyet kazanmadı. Fırsat kartının en azından 2023 sonuna kadar kullanımdan kaldırılması bekleniyor.

REKLAM

Almanya’nın göç politikalarındaki temel değişiklikler neler?

Birincisi, yeni sistem üniversite diploması yerine mesleki deneyime sahip kişilerin Almanya’ya gelip çalışmasını kolaylaştıracak.

İkinci olarak Almanya, kendi ülkelerinde tanınan mesleki niteliklere veya iş deneyimine sahip çalışanlara daha açık hale gelecektir. Şu anda hangi niteliklerin tanınacağı konusunda katı bir durum var.

Üçüncüsü, iş teklifi almamış kişilerin fırsat kartı aracılığıyla Almanya’da iş araması daha kolay olacaktır.

Mesleki eğitim diploması veya sertifikasına sahip vasıflı işçiler, iş ararken bir yıl boyunca ülkede kalabilecek, tam zamanlı iş ararken haftada 20 saate kadar çalışabilecek.

Kurallar, iş teklifi alan ve tanınmış bir yeterliliğe sahip olanlar için de gevşetilecek. Maaş eşikleri düşürülecek, işçilerin ailelerini Almanya’ya getirmeleri ve kalıcı oturma izni almaları kolaylaşacak.

REKLAM

Almanya’da personel sıkıntısından en çok hangi sektörler etkileniyor?

Almanya özellikle nitelikli ustalar, elektrik mühendisleri, BT uzmanları, bakıcılar, hemşireler, gastronomi ve konaklama uzmanları arıyor.

IFO’nun yaptığı bir araştırmaya göre, hizmet sektörü, özellikle de konaklama ve etkinlikler, işgücü eksikliğinden en çok etkilenen sektör.

Bu sektörü, başta gıda, bilişim ekipmanları, makine ve metal imalat sektörleri olmak üzere depolama ve depolama, hizmet sağlayıcılar ve imalat sektörleri takip etmektedir. Birçok perakende işletmesi, inşaat şirketi ve toptancı da personel eksikliği bildiriyor.

Alman haber kanalı DW’nin haberine göre, ilgili iş tecrübesine sahip BT uzmanları, üniversite mezunu olmasalar bile AB mavi kartını alabilecekler.

Hükümetin web sitesinde listelenen diğer talep gören meslekler arasında doktorlar ve bilim adamları yer alıyor. Metal işçileri ve inşaatçı sıkıntısı daha önce de bildirilmişti.

REKLAM

Vasıflı işçi sıkıntısının en az olduğu sektörler ilaç ve kimyadır. Otomotiv ve metal işleme sektörleri de diğer sektörlere göre daha az zarar görüyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber