Bakan Uraloğlu “zorunlu hale geldiğini” duyurdu: 16 yaş altı çocuklara sosyal medya yasağı var mı? – Son Dakika Türkiye, Siyasi Haberler
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığının 2025 yılı bütçeleri TBMM Genel Kurulunda görüşülüyor.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bakanlığının 2025 bütçesine ilişkin siyasi parti grupları adına yaptığı konuşmaların ardından TBMM Genel Kurulu'na hitap etti. Uraloğlu'nun konuşmasından öne çıkanlar şöyle:
“Çok şükür Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde AK Parti hükümetleri döneminde son 22 yılda ulaştırma ve haberleşme alanında büyük ve önemli projelere imza attık. Ülke çapında 2.03 şantiyede çalışan çalışma arkadaşlarımızla birlikte toplam 223 bin çalışanımızla demiryolu, havayolu, denizyolu projelerimizle ülkemizin ulaşım ve iletişim ağını her geçen gün geliştiriyoruz. Ulaşım yoluyla veri iletişiminde daha hızlı, daha güvenli ve daha çevreci bir dönemi başlattık. Bakanlığımız, Türk yüzyılında bütünleşik, akıllı ve güvenli bir yaklaşımla dünyada öncü olma vizyonuyla faaliyetlerini yürütüyor. İnsana ve çevreye odaklı, taşımacılıkta küresel değişimleri dikkate alarak yürüttüğümüz projelerle kaliteyi artırıyor ve ülkemizin kalkınmasına önemli katkı sağlıyoruz.
Projelerimizi afetlere dayanıklı ulaşım politikalarıyla planlıyor ve uyguluyor, net sıfır emisyon hedeflerini göz önünde bulunduruyor, dijitalleşmeye önem veriyor ve riskleri yönetiyoruz. Faaliyetlerinin karbon emisyonunu hesaplayan ilk bakanlık olarak iklim değişikliğinin etkilerini önemsiyor, tüm projelerimizin çevre dostu olmasına ve ekolojik dengeyi korumasına önem veriyoruz. Ülkemiz, Asya, Avrupa ve Afrika olmak üzere üç kıtayı birbirine bağlayan jeopolitik konumu ve önemli ticaret yolları üzerinde yer almasıyla lojistik ve taşımacılık açısından bir merkez haline gelmiştir.
“SOSYAL MEDYA HİÇBİR ZAMAN HERKESİN MUTLU OLACAĞI BİR ÖZGÜRLÜK ALANI DEĞİLDİR”
İletişimde mobil abone sayımızı 23 milyondan 93 milyon civarına, genişbantı 93 milyona, fiber ağ uzunluğunu da 81 binden 580 bin kilometreye çıkardık. E-Devlet uygulamaları arasında ülkemiz 83 puanla 37 ülke arasında AB ortalamasının üzerinde 10'uncu sırada yer aldı. Uluslararası Telekomünikasyon Birliği'nin Küresel Siber Olay Endeksi'nde maksimum puan alarak model ülke kategorisine dahil olduk. Uzayda söz sahibi olanın dünyada söz sahibi olduğu ilkesiyle Türksat 6-A uydumuzu uzaya gönderdik ve bu yıl içerisinde hizmete sunacağız. Türkiye Kart'ı 2025 yılında 18 ilde hayata geçireceğiz. Maalesef son günlerde sosyal medya platformlarında yanlış bilgilendirme, hackleme, nefret söylemi, telif hakkı ihlalleri, çocuk istismarı, akran zorbalığı gibi olumsuzluklar gündeme geldi. Sosyal medya ve internet dünyası hiçbir zaman her şeyle donatılabilecek bir özgürlük alanı değildir. Tam tersine düşünce özgürlüğünü ve insanların hakikatle bağını yok eden boyutları da var. TÜİK raporlarına göre nüfusumuzun yüzde 66'sı sosyal medya, yüzde 87'si internet kullanıyor ve internette geçirilen süre 7 saat ile dünya ortalamasından yaklaşık yüzde 7 daha fazla. Yine sosyal medya platformlarındaki toplam hesap sayımız 303 milyon 97 bin.
“ARTIK ZORUNLULUK HALİNE GEÇTİ”
Bu açıdan bakıldığında insanların bilgiye ulaşması ve bilgiyi kendi yaşamları ve ihtiyaçları için kullanması zamanın ruhunu yakalamak açısından elbette değerlidir. Ancak dijital dünya özellikle popülerlik, beğeni, izlenme sayısı gibi faktörlerle çocuklarımızı her geçen gün daha fazla internette kalmaya itiyor. Kelimenin tam anlamıyla toplumsal bir tehditle karşı karşıyayız. Bu durumun farkında olan Amerika, İngiltere ve Avustralya gibi ülkelerin, sorunun önüne geçmek için çeşitli düzenleme, tedbir, kısıtlama ve tamamen kapanmaya varan kararlar aldıklarını hepimiz görüyoruz. Sosyal medya okuryazarlığı konusunda yeni bir farkındalığa ve bakış açısına ihtiyacımız var. 16 yaş altı çocuklarımızı sosyal medyanın ve çevrimiçi oyunların zararlarından korumak ve bu tür içeriklerin yayılmasını önlemek için yasal düzenlemelerin yapılması ihtiyacı artık bir zorunluluk haline geldi. Düzenlemenin ilk adımı, internet servis sağlayıcıları ve sosyal ağ platformlarının sorumluluklarının ve denetiminin artırılması olacak.
Başta Aile, Adalet ve İçişleri Bakanlıklarımız olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlarımızla birlikte çalışıyoruz. Vatandaşlar ve yöneticiler olarak Yüce Meclisimizden gerekli hukuki normları bekliyoruz. Birlikte hareket ederek bu tehlikeyi ortadan kaldırabileceğimize, çocuklarımıza ve gençlerimize daha güvenli bir gelecek sunabileceğimize inanıyorum.”