Denizler ve Üzüntü – Cumhuriyetin Son Dakikası
1955'te Amerikalılar tarafından ticari olarak serbest bırakılan Naylon, 1970'den sonra dünyaya hızla yayıldı. Ülkemizde, bu yeni buluş medeniyetin bir göstergesi olarak kabul edildi ve yaygınlaştı ve tüketim ile ele alındı. Geleneksel Türk pazar aracı olan dosya hemen terk edildi ve yerini Naylon çantalar aldı.
Ülkemizde, ilk şehirler bu yeni buluş naylon ve depolama alanları doldurdu. Doğa harika köyler ve dağlarımızı keşfeden sağlam gezginler, önlerinde dolaşanların israfını karşıladı.
Köy sakinlerimiz, söz konusu “akan su kiri tutmaz” ile su yolunun yakınındaki su yollarına çöp atarken, akıcı akışı yok edemeyen naylon torbalar onları daha büyük su havzalarına getirdi. Nehirlerle beslenen göllerimiz bu yeni buluşun buluşma yeriydi. Doğrudan denizlere açık olan su yolları ve nehirler, denizin dibine ve yüzeylere getiren ve ülkemizin görsel güzelliğini ve dolayısıyla habitatın dengesini kesintiye uğratan atıkları toplar. “Akışkan su kir tutmuyor,” dedi, yalnız buldum, yalnız buldum. ”
Üç tarafta ve 8.333 km'de denizlerle çevrili. Kıyıya sahip olan ülkemizin balıkçıları, ağlarına bağlı naylondan şikayet ederken, yakaladıkları balığın midesinde tövbe ediyorlar. Deniz hayvanlarının yaşamını ve yerde yaşayan hayvanların yaşamını tehdit eden naylon çanta, hastalıklarına ve ölümlerine neden olan ayrı bir gerçektir.
1991'den beri yaz aylarında Çandarli'de yaşadım ve güzelliklerin fotoğrafını çektim. Çandarli dış limanının kesimleri ve Bademli Yolu'ndaki doğal güzellik ve her zaman fotoğrafçı olmayanlar tarafından ilgi duyuyor. Zaman zaman, Çandarli'de açtığım sergilerde ve bazı gazetelerde ve dergilerde yazdığım bazı makalelerde bu güzellikleri her zaman yansıttım. Bu yıl, Çağın Şafağı'nda çektiğim fotoğraflardan sonra, kıyıdaki casinoların önündeki plajda lensimi çektim. Sahil, naylon torbalar, hayvan şişeleri ve balıkçı atıklarıyla doluydu. Üzgünüm, deniz kirliliğinde, insan yaşamının ana kaynağı olan. Manisa, Turgutlu, Akhisar, Salihli, Soma, vb. Yerleşimlerin Bakırçay ve Çandarli'ye ulaştığını biliyorum. Doğa onları fırtınalı bir zamanla kıyıya sürüklerken, bazı vatandaşların plajlarını önemli ölçüde kirletmesi nedeniyle çok kızgınım. Belediyeler, cennet plajlarımızın depolama alanına dönmesini önlemek için acil önlemler almalıdır.
25 yıldır devlet su işi olarak çalışırken, benzer bir etkinlik yaşadım. Yataklar, barajın göllerinde yüzen buzdolapları gördüm ve sonra ızgaralarını ve baraj vanalarını engellediklerini gördüm. Devlet ve yerel idarelerde uyarı ve yaptırım görevleri olmadığı sürece, bu kirliliği her yerde görmemiz kaçınılmazdır.
5 baraj ve fırat nehri ve 2 baraj ve Dicle Nehri; 7 düğün nehir gibi, ülkemiz de gururumuz. Bu damper gölleri maalesef yerli ve naylon atıklara maruz kalıyor. Sadece bu barajların gelinleri Zeugma gelininin figürlerine benzer bir üzüntü içindedir. Bu gelinlik saçları da naylon atıklarla dekore edilmiştir.
Yeryüzünde 800 yılda, 400 yıl içinde denizde kaybolduğu tahmin edilen naylon torbanın sadece %1'i geri dönüştürülür, %99'u doğada serbest bırakılır.
Dünyada her yıl, 500 milyar ila 1 trilyon arasında naylon torbaların kullanıldığı tahmin edilirken, Amerika Birleşik Devletleri'nde 380 milyar torba kullanılmaktadır. Ülkemizde, her yıl 5 milyar naylon torbanın kullanıldığı tahmin edilmektedir. Araziyi cehenneme dönüştüren naylon torba kalıntıları sorununu içeren ülkeler çeşitli önlemler aldı ve almaya devam ediyor.
Dünyadaki “naylon çanta” nın hasarıyla ilgili neler yapıldığına bir göz atalım:
Amerika Birleşik Devletleri'nde, San Francisco ve New York ve Los Angeles belediye konseyleri bir “naylon çantayı” yasaklamaya karar verdi.
İsviçre, İsveç, Norveç, Almanya ve Hollanda, Birleşik Krallık ve İrlanda hükümetleri naylon çantaların kullanımını azaltmaya karar verdiler. Bu ülkelerdeki hepsi aldıkları naylon çantaların parasını ödeyecek. Bu nedenle, naylon torbaların kullanımı aniden azaldı.
Fransa ve İtalya, alışverişte sadece çözünür olan kumaş veya kağıt çuvalları kullanmaya başladı.
Hindistan, Bangladeş ve Ruanda, Tayvan, Kenya, Uganda ve Güney Afrika, Avustralya ve Çin, naylon çantalar kullanmanın yasaklanmış ülkeleridir. Çin, yasakları ile toplam 3 milyon 600 bin ton petrolden kurtuldu.
Tarım topraklarımız kirlendiğinde, ülkemiz cehenneme döndüğünde su kaynaklarımız kullanılamaz hale gelir. Bölgelerini dönemin Amerika Birleşik Devletleri Başkanı'na satmak istemeyen Yerli Amerikalı şef Seattle tarafından yazılan mektupta aşağıdaki sözler çok önemlidir:
“Son nehir kuruduğunda, son ağaç kaybolur, son balık ölür, beyaz adam paranın benzeri görülmemiş bir şey olduğunu anlayacak!” Bu nedenle, doğayı koruma önlemlerinin zamansız alınması gerektiğine inanan aşağıdaki belediyeler ülkemizin ana belediyeleridir.
Kadıköy, Marmara Municipalies Union, Bozcaada, Zonguldak, Akçakoca, Nilüfer, İnegöl, Yalova, Edromit, Akçay, Zeytinli and Balıkesir Municipalies were the pioneering municipalities in our country to prohibit the use of “nylon. There are pioneering municipalities in the province of which Bölgelerinde “naylon çantalar ında ve dolayısıyla tüm şehirlerin” naylon çantası “nın hasarından kurtulmak için kullanılmasını yasaklayın.
Ahmet Gürel
Izmir platformunun başkanı