Güncel Haberler

Dünya Sağlık Örgütü: Bir milyardan fazla insan obez; yüksek şekerli ürünlere vergi getirilmeli

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, obezite oranlarıyla mücadeleye yardımcı olmak için yüksek şekerli ürünlere vergi uygulanması ve sağlıklı okul yemeklerinin teşvik edilmesi gibi önlemlerin uygulanması gerektiğini kaydetti.

REKLAM

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve uluslararası bir araştırmacı grubunun tahminlerine göre dünya çapında bir milyardan fazla insan obez.

The Lancet’te yayınlanan makalenin kıdemli yazarı ve Imperial College London’dan profesör Majid Ezzati, “Şaşırtıcı sayıda insan obeziteyle yaşıyor” dedi.

Çocuklar arasında artan obezite oranlarının “çok endişe verici” olduğunu belirten Ezzati, obezite oranlarının birçok zengin ülkede düşerken diğer yerlerde hızla arttığını kaydetti.

DSÖ beslenme şefi Francesco Branca şunları söyledi: “Geçmişte obezitenin zenginlerin sorunu olduğunu düşünüyorduk. Obezite artık tüm dünyanın sorunu.”

Obezite, daha önce yetersiz beslenmeyle mücadele eden birçok düşük ve orta gelirli ülke de dahil olmak üzere çoğu ülkede zayıflıktan daha yaygın hale geldi.

Bulgular 190’dan fazla ülkede 220 milyondan fazla insandan elde edilen verilere dayanıyor.

Bilgiler Bulaşıcı Olmayan Hastalık Risk Faktörü İşbirliği’nden 1.500’den fazla bilim insanı tarafından toplandı.

“Çocuklarda obezitedeki artış endişe verici”

Araştırmada, yetişkinlerde obezite oranlarının 1990 ile 2022 arasında iki kattan fazla arttığı, 5 ila 19 yaş arası çocuk ve ergenlerde ise dört kattan fazla arttığı belirtildi.

Verilere göre, aynı dönemde kızların, erkeklerin ve yetişkinlerin zayıf olduğu düşünülenlerin yüzdesi sırasıyla beşte bir, üçte bir ve bir buçuk oranında düştü.

Rapora göre artış, Karayipler ve Orta Doğu’nun bazı bölgeleri de dahil olmak üzere bazı düşük ve orta gelirli ülkelerde en yüksek düzeyde gerçekleşti. Bu ülkelerdeki obezite oranları, başta Avrupa olmak üzere birçok yüksek gelirli ülkeye göre daha yüksektir.

“Şeker oranı yüksek ürünlere vergi getirilmeli”

DSÖ Genel Direktörü Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, obezite oranlarıyla mücadeleye yardımcı olmak için yüksek şekerli ürünlere vergi uygulanması ve sağlıklı okul yemeklerinin teşvik edilmesi gibi önlemlerin uygulanması gerektiğini söyledi.

Ghebreyesus, “Daha da önemlisi, ürünlerinin sağlık üzerindeki etkilerinden sorumlu olması gereken özel sektörün işbirliğini gerektiriyor” dedi.

Obez insanlar aynı zamanda diyabetin erken başlangıcı, kalp ve böbrek hastalıkları ve diğer ciddi sağlık sorunlarıyla bağlantılı olarak erken ölüm ve sakatlık riskiyle de karşı karşıyadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber Sunucu
meritking casibom