Güncel Haberler

Filipinler’de Katolik ayinini hedef alan saldırının sorumluluğunu IŞİD üstlendi

Filipinler’de 2014 yılından bu yana zemin kazanmaya çalışan IŞİD, ülkenin çeşitli yerlerinde Abu Sayyaf, Maute ve Filipinli Ensar Khalifa gibi isimler altında faaliyet gösteriyor.

REKLAM

IŞİD, geçtiğimiz hafta sonu Filipinler’de bir Katolik kitlesine düzenlenen ve en az dört kişinin ölümüne, 50 kişinin de yaralanmasına neden olan bombalı saldırının sorumluluğunu üstlendi.

Saldırı, Pazar günü Müslüman vatandaşların çoğunluğunun yaşadığı Güney Filipinler’deki Maravi kentindeki bir üniversitenin spor salonunda gerçekleşti.

Ülkenin güneyinde faaliyet gösteren örgüt, Telegram üzerinden yaptığı açıklamada söz konusu eylemin kendi üyeleri tarafından gerçekleştirildiğini duyurdu.

Filipin Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr., IŞİD sorumluluğu üstlenmeden önce kendi deyimiyle “yabancı teröristler tarafından gerçekleştirilen anlamsız ve iğrenç bir eylemi” kınadı.

Eylemin ardından polis ve ordu, başkent Manila ve çevresinin yanı sıra Müslümanların yoğun olarak yaşadığı bölgede güvenlik önlemlerini güçlendirdi.

Filipin Savunma Bakanı Gilberto Teodoro düzenlediği basın toplantısında, “terör eyleminin” faillerini adalete teslim etmek için güvenlik güçlerinin operasyonlarının “hız kesmeden devam edeceğini” söyledi.

Teodoro, eylemde “yabancı unsurun güçlü işaretlerinin” bulunduğunu söyledi ancak devam eden soruşturma nedeniyle ayrıntı vermekten kaçındı.

Polis memuru Emmanuel Peralta da bölgede 60 mm’lik havan topu parçalarının bulunduğunu söyledi.

“IŞİD liderine yönelik saldırıya misilleme yapılabilir”

Filipin Genelkurmay Başkanı Romeo Brawner, patlamanın IŞİD yanlısı gruplara yönelik askeri operasyon sonrasında meydana geldiğini söyledi.

Dawlah Islamiya-Maute (Maute İslam Devleti) adlı grubun lideri Pazar günü Lanao del Sur eyaletinde düzenlenen saldırıda öldürüldü.

Brawner bir basın toplantısında, “Bu sabah yaşananların bir misilleme saldırısı olması muhtemel” dedi.

Filipinler’de 2014 yılından bu yana zemin kazanmaya çalışan IŞİD, ülkenin çeşitli yerlerinde Abu Sayyaf, Maute Group ve Philippine Ansar Khalifa gibi isimler altında faaliyet gösteriyor.

Maute, Mayıs 2017’de Marawi’yi ele geçirerek onu “İslam Devleti” adı verilen oluşum için Güneydoğu Asya “vilayetine” dönüştürmek istediğini duyurdu.

Benzer şekilde IŞİD’in 2017 yılında Müslümanların yaşadığı Mindanao bölgesi Marawi’de 5 ay boyunca gerçekleştirdiği saldırılar da binin üzerinde kişinin ölümüne yol açmıştı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber