Güncel Haberler

Finlandiya, Rusların kendi sınırları içinde mülk edinmesini engellemeye çalışıyor

Bu haberin orijinal dili İngilizce idi.

Yasak uygulanırsa, yalnızca Finlandiya'da değil, AB'nin herhangi bir yerinde daimi olarak ikamet eden Ruslar ve çifte Rus vatandaşlığına sahip vatandaşlar mülk satın alamayacak.

REKLAM

Finlandiya hükümeti yakın zamanda çoğu Rus vatandaşının Finlandiya'da mülk sahibi olmasını engelleyecek bir öneri sundu. Savunma Bakanı Antti Hakkanen'in önerdiği bu hamle aynı zamanda ülkenin ulusal güvenliğini güçlendirme girişimi olarak da görülüyor.

Söz konusu yasağın, Finlandiya'nın ulusal güvenliğine tehdit oluşturabilecek ülkelerin yanı sıra, Avrupa Birliği'nin (AB) diğer ülkelerin toprak egemenliğini ihlal ettiğine inandığı ülkelerin fonlarına veya vatandaşlarına karşı da kullanılabileceği belirtiliyor.

Yasak uygulanırsa, yalnızca Finlandiya'da değil, AB'nin herhangi bir yerinde daimi olarak ikamet eden Ruslar ve çifte Rus vatandaşlığına sahip vatandaşlar mülk satın alamayacak.

Yasanın kabulü için hâlâ Parlamentonun onayı gerekiyor.

Finlandiya'da halihazırda hükümetin bazı gayrimenkul alımlarına müdahale etmesine ve gerekirse ulusal güvenlik nedeniyle bunları engellemesine izin veren bir mevzuat mevcut.

Helsinki yakın zamanda Rusların şehrin önemli bölgelerine yakın mülk satın almasını engellemek için harekete geçti.

Son yıllarda ülkede, zarar eden oteller, helikopter pistleri ve diğer orantısız tahkimatların bulunduğu mülkler ve Finlandiya'nın büyük altyapısının yakınında bulunan mülkler gibi Rusya'ya ait şüpheli mülklerin sayısında bir patlama yaşandı.

Finlandiya hükümeti, bu tür mülklerin ülkenin altyapısına zarar vermek için kullanıldığına veya daha büyük operasyonların parçası olduğuna dair endişelerin artması nedeniyle son yıllarda bu tür mülkler üzerindeki gözetimi artırdı.

Finlandiya'nın NATO üyeliği

Finlandiya'nın Nisan 2023'te Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'ne (NATO) katılmasının temel nedeni, ülkenin Rusya ile 1.340 km'lik sınırı paylaşması ve Rusya ile Ukrayna arasında devam eden savaştır. Bu karar, Finlandiya'nın birkaç yıl boyunca NATO'ya katılmanın gerekli olmadığı ve bağımsız bir savunma politikasının ülke için daha iyi olacağı konusunda ısrar etmesinden sonra geldi.

Ağustos ayı sonlarında Finlandiya, Finlandiya Laponyası'na daha fazla asker göndermek için diğer NATO ülkeleriyle koordinasyon halinde olduğunu da duyurdu.

Rusya ile Finlandiya arasındaki ilişkiler, Finlandiya'nın komşusunu göçmenleri Rusya sınırı üzerinden Finlandiya'ya girmeye teşvik ederek göçü silah haline getirmekle suçlamasının ardından kötüleşti. Bu, Finlandiya sınır kontrol yapıları üzerinde baskıya neden oldu.

Geçen yıl Vilnius zirvesinde NATO savunma bakanlarının gayrı resmi toplantısına katılan Hakkanen, şunları söyledi: “Rusya ile olan uzun sınırımızı koruma ve savunma sorumluluğunu çok ciddiye alıyoruz. Ukrayna'daki savaş, savunmanın oynadığı hayati rolü gösterdi. NATO'nun savunma ve caydırıcılığında endüstri.”

“Son yıllardaki düşük yatırım seviyelerinin yarattığı durumu düzeltmek için ulusal, bölgesel ve AB ile NATO bünyesinde önlemler alıyoruz” diye ekledi.

“Güvenlik durumu, Ukrayna'yı desteklemek ve hazırlıklı olmamızı sağlamak için endüstriyel kaynaklarımızı daha etkin bir şekilde kullanmamızı gerektiriyor. Finlandiya, NATO'ya çift kullanımlı teknolojiler ve kuantum iletişim teknolojileri ve 6G gibi gelecekteki silahlara yönelik yenilik potansiyeli konusunda kapsamlı deneyim kazandırıyor” dedi. .

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber
meritking casibom