Güncel Haberler

'Hep üşüyorum' diyenlere dikkat! Birçok Hastalığın Belirtisi Olabilir

Hava sıcaklığının düşmeye başladığı bu günlerde “üşüyorum” şikayetleri artmaya başlarken, bazı vatandaşlar termal, yünlü veya kalın giysiler giyerek önlem almaya çalışıyor. Uzmanlar bu bozukluğun vücutta bazı vitaminlerin eksikliğinden kaynaklanan hastalıkların belirtisi olabileceğini belirtiyor.

Baş Check Up Uzmanı Dr., üşüme hissinin vücudun son derece normal bir tepkisi olduğunun altını çiziyor. Elif Ünüvar: “Özellikle kış aylarında hastalar soğuktan dolayı dışarıda daha az vakit geçiriyor ve eve daha çok kaçmak istiyor ya da sık sık bir şeyler almak istiyoruz. Normalde üşüme hissini vücudumuzun o andaki tepkisi olarak düşünürüz. Ama tabi ki bu soğuk olarak yorumlanmamalı.

Sürekli üşüme şikayeti olan kişilerde altta yatan nedene sahibiz. “Çok üşüyorum” diyen kişilerde özellikle kış aylarının başlamasıyla birlikte grip enfeksiyonları, vücutta soğuk algınlığı, grip, bronşit gibi iltihaplanmalar gelişebiliyor. Semptomatik tedavi uyguladığımızda soğuk algınlığı ve ateşin etkileri ortadan kalkacaktır. Ancak bu şikayetlere rağmen normal durumlarda, örneğin soğuğun etkisi olmadığında bile hala üşüüyorlarsa mutlaka daha ileri tetkik ve araştırma yaparak altta yatan nedenleri yeniden değerlendirmek isteriz.”

SOĞUKUN ARKASINDA HİPOGLİSEMİ VEYA VİTAMİN EKSİKLİĞİ OLABİLİR

Soğuk algınlığının sebeplerinin çok olduğunu ve birçok vitaminin eksik olabileceğini vurgulayan Dr. Elif Ünüvar, “En önemlisi öncelikle hipoglisemi dediğimiz durumu yaşıyoruz. Hipoglisemi dediğimiz şey kan şekeri seviyesinin 50'nin altına düşmesidir. Bu genellikle kızlarımızda dengesiz beslenme veya kötü beslenme sonucu gördüğümüz durumdur. Hipoglisemide vücuttaki şeker dengemiz bozulur. Ancak kan dolaşımında düzensizlik meydana gelir ve bu gibi durumlarda hastalarımızın sürekli üşüme hissinden şikayetçi olduklarını sıklıkla görürüz.

iStock-1455422833

İkincisi, soğuk algınlığının nedeni genellikle vitamin eksikliklerinde yatmaktadır. Bunlar B12 vitamini eksikliği, çinko ve D vitamini eksikliği ve anemi dediğimiz kansızlıktır. Bu durumlarda hastalarımız genellikle “çok üşüyorum” şikayetinde bulunurlar. Bu durumlarda öncelikle hastaları değerlendirip bir dizi tetkik ve tetkik uyguluyoruz. “Vitamin açısından var olup olmaması beslenme dengesine bağlı ve bunlarda bir bozukluk bulduğumuzda tedaviye ona göre devam ediyoruz” dedi.

SÜREKLİ üşüdüğünü söyleyenler KESİNLİKLE DOKTORA BAŞVURMALIDIR.

Ünüvar şöyle devam ediyor: “Soğuk algınlığının sayısız nedeni çok basit gibi görünse de damar sorunlarıdır. Özellikle sigara içen hastalarımızda damar problemlerini çok sık görüyoruz. Bunlar hamburger parmakları ve Raynaud fenomeni dediğimiz bozukluklardır. Bu nedenle özellikle sigara nedeniyle damarlarımızda kan dolaşmaz. Bazen kalıtsal genetik damar hastalıklarımız da olabiliyor. Bu dolaşım bozukluklarının altında yatan nedenler öncelikle üşüme nedenleri ön planda olup, daha sonra doğal dönemlerde olan, damar tıkanıklıkları meydana gelen ve parmaklarda morluklar meydana gelen; Hastanın semptomları arttıkça şikayetlerimiz de artmaya devam ediyor. Bunun altında yatan neden ise kansızlık dediğimiz kansızlık düzeyimizdir. Bunlar zaten kadınlarda, özellikle anemilerin %70-80'inde bulunur.

iStock-1660699653

Yetersiz, dengesiz beslenme ve kan kaybı nedeniyle gördüğümüz durumlar bunlar. Bazen talasemi adı verilen genetik bozukluklarda da anemi görüyoruz. Soğuk algınlığı olarak sıralayabileceğimiz nedenler arasında bunlar da yer alıyor. Bunlar çok önemsemediğimiz durumlar, örneğin hava normal, biraz daha sıcak giyinmeliyim ama gerçekte bahsettiğimiz nedenlerden dolayı üşüme hissi vücudun bir ön tepkisi olabilir, özellikle hipotiroidi, damar bozuklukları, anemi, vitamin eksiklikleri ve bazı metabolik bozukluklar açısından. Vücut bunu bize soğuk bir şekilde veriyor ve sonra başka belirtiler veriyor. “Sürekli 'üşüyorum' diye şikayet eden kişinin, hatta sağlıklı bir bireyin ihmal etmeden, ilgili birimlerle veya bu kontrol merkezleriyle iletişime geçerek bu sorunları ilerlemeden muayene ve değerlendirmesini yaptırmasını öneriyoruz.”

İHA
Bu içerik Nilgün Akbıyık tarafından yayınlanmıştır.

Önceki içerik Sonraki içerik

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu