Güncel Haberler

JPMorgan: Türkiye’nin dış borç satışları 2024’te rekor kırabilir

JPMorgan’a göre, “Türkiye’nin dış borç satışları 2024’te rekor kırabilir” ve ülke gelecek yıl 25 milyar dolardan fazla borç ihraç edebilir.

REKLAM

ABD merkezli yatırım bankası ve finansal hizmetler şirketi JPMorgan’ın Orta Avrupa, Orta Doğu ve Afrika’ya yönelik borç sermaye piyasalarından sorumlu yöneticisi Stefan Weiler, Türkiye’nin politikalara dönüşünün Ortodoks finans kurumlarının 2024’te rekor borç ihracına yol açabileceğini söyledi.

Reuters’e yaptığı açıklamada yabancı yatırımcıların da ülkeye dönmeye başlayabileceğine işaret eden Weiler, şöyle konuştu: “Küresel piyasa koşulları yapıcı olduğu ve yapılan bazı değişikliklerden geri dönüş olmadığı sürece Türkiye kendi dönüşünü görecek. uluslararası sermaye piyasalarındaki ihraç faaliyetleri açısından şimdiye kadarki en zorlu yıl.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdpoğan’ın merkez bankası başkanlarını aniden görevden alma ve politikayı tersine çevirme yönündeki tarihi eğilimine rağmen ülkenin son mali hamlesinden geri çekilen üst düzey bir JPMorgan yetkilisi, “Yabancı sermaye zaten geri akmaya başladı ve durum Türkiye için değişiyor gibi görünüyor” yorumunu yaptı. Gol atmasını beklemediklerini de sözlerine ekledi.

“2024’te 25 milyar dolardan fazla borç ihracı gerçekleşebilir.”

31 Mart’taki yerel seçimlere değinen Weiler, “Bunun geri çekilmesi beni şaşırtır ve bir sonraki yerel seçimlerin Türkiye’nin gidişatını daha da belirginleştireceğini düşünüyorum.” Dedi.

Uluslararası yatırımcılar, artan enflasyona rağmen düşük faiz oranları, karmaşık mali düzenlemeler ve döviz kontrolleri ağı nedeniyle yıllardır Türkiye’yi terk etmişti.

Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mayıs ayındaki güçlü seçim zaferinin ardından ortodoks para politikalarına dönüşü uluslararası sermayeyi etkilemeye başladı.

Haziran ayında Merkez Bankası Başkanı olarak atanan Hafize Gaye Erkan’ın yönetimi, faiz oranlarını dün itibarıyla yüzde 8,5’tan yüzde 42,5’e çıkararak borç satışlarına yeniden başladı.

Bu olumlu hava, milli beyaz eşya üreticisi Arçelik’in 2022 yılı başından bu yana ilk yurt dışı tahvil satışını Eylül ayında gerçekleştirmesine olanak sağladı.

“Türkiye’nin gelecek yılki potansiyelini çok yüksek görüyoruz” diyen Weiler, ülkenin gelecek yıl 25 milyar dolardan fazla borçlanabileceğini de sözlerine ekledi.

JPMorgan’ın hesaplamalarına göre 2023 yılı kurumsal, banka ve hükümet ihraçları 18 milyar doları aşarak tarihteki en yüksek ikinci seviyeye ulaştı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber