Güncel Haberler

Kritik NATO zirvesi öncesinde Rusya Kiev’i hipersonik füzelerle vurdu

Bu haberin orijinal dili İngilizce idi.

Kritik NATO zirvesi öncesinde Rusya, Ukrayna'nın başkenti Kiev'i ve birçok şehri Kinzhal hipersonik füzeleriyle vurdu. Ukrayna genelinde en az 20 kişinin hayatını kaybettiği saldırıların, iki yıl süren, Rusya'nın en büyük çaplı saldırılarından biri olduğu iddia edildi.

REKLAM

Rusya'nın Pazartesi günü aralarında Ukrayna'nın başkenti Kiev'in de bulunduğu birçok kente düzenlediği saldırılarda bir çocuk hastanesinin hedef alındığı, saldırılar sonucunda ülke genelinde en az 20 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.

Kiev Belediye Başkanı Vitali Klitchko, saldırının sonrasına ilişkin resmi değerlendirmelerin devam etmesi nedeniyle yaralıların kesin sayısının henüz bilinmediğini söyledi.

Klitschko, başkente yapılan saldırının iki yıllık büyük çaplı Rus işgali sırasındaki “en kötü saldırılardan biri” olduğunu söyledi.

Askeri yönetim başkanı Sergiy Popko, Rusya'nın Kiev'e yönelik füze saldırılarında en az yedi kişinin öldürüldüğünü söyledi. Popko, “Şu anda yedi kişinin öldüğü bildirildi. Bilgiler güncelleniyor.” dedi.

Ukrayna Hava Kuvvetleri, Rusya'nın başkenti Rusya'nın en gelişmiş silahlarından biri olan Kinzhal hipersonik füzeleriyle vurduğunu söyledi. Kinzhal füzelerinin ses hızının 10 katı hızla uçmaları nedeniyle durdurulmasının çok zor olduğu bildiriliyor.

Görgü tanıkları ve yerel basına göre, patlamalar nedeniyle Ukrayna'nın başkentindeki binalar sarsıldı.

Kiev yerel yönetimi, füzelerden düşen enkazın Solomianskiy, Dniprovskiy, Holosiivskiy ve Shevchenkivskiy bölgelerinde yangına neden olduğunu bildirdi. Saldırıların ardından Kiev'in çeşitli mahallelerinden kalın duman bulutlarının yükseldiği görüldü.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Andrii Yermal, saldırı sırasında çok sayıda insanın sokakta olduğunu söyledi.

Yermal, ambulansların Solomianskiy bölgesine doğru yola çıktığını, roket saldırısında bir çocuk hastanesinin de hedef alındığını söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Rus kuvvetlerinin Pazartesi günü 40'tan fazla füzeyle Kiev, Dnipro, Krivyi Rih, Slovyansk ve Kramatorsk şehirlerini hedef aldığını söyledi.

Ukrayna'nın Krivyi Rih kentine pazartesi günü düzenlenen saldırılarda en az 10 kişinin öldüğü, 31 kişinin de yaralandığı açıklandı.

Saldırı, Washington'da yapılacak üç günlük büyük NATO zirvesinden sadece birkaç gün önce gerçekleşti.

11 Temmuz'daki NATO-Ukrayna Konseyi toplantısında 32 üye ülkenin Ukrayna'ya yönelik destek stratejisinin belirlenmesi amaçlanıyor.

Rusya, Ukrayna'nın Karadeniz kıyısındaki Kırım yarımadasını ilk kez 2014 yılında işgal etmişti.

Kırım'ın işgalinden kısa bir süre sonra, etnik Rus nüfusun ağırlıklı olduğu Donbass'taki Luhansk ve Donetsk oblastları, Rusya'nın desteğiyle Ukrayna yönetimine savaş ilan etti ve tanınmayan iki cumhuriyet kurdu. Daha sonra Rusya, Ukrayna'yı işgalinin bir parçası olarak bu iki cumhuriyeti ilhak etti.

Şubat 2022'de Rusya, Ukrayna'nın “Nazilerden kurtarılması gerektiğini” öne sürerek ülkeye geniş çaplı bir işgal başlattı ve özellikle doğu Ukrayna'da çatışmalar hala devam ediyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber
meritking casibom giriş