Güncel Haberler

‘Mavi Vatan’dan vazgeçildi iddiası: ‘Bildirgeyle Yunanistan kazandı’

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Miçotakis arasında geçtiğimiz günlerde Atina’da imzalanıp yayınlanan “Dostluk İlişkileri ve İyi Komşuluk Hakkında Atina Bildirgesi”ne sivil ve askeri uzmanlardan tepkiler sürüyor. Emekli Tuğamiral Mustafa Özbey, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şunları söyledi: “Yunanistan ile Türkiye arasında imzalanan mutabakat zaptında Türkiye lehine tek bir unsur yok. Tam tersine, Yunanistan’ın fiilen yarattığı sözde kazanımları meşrulaştırma fırsatı sunuyor” diyen emekli Büyükelçi Tugay Uluçevik, açıklamanın Yunanistan tarafından sömürülmeye çok açık olduğunu ve Türkiye’nin son dönemde bu tutumun arkasında pozisyon aldığını vurguladı. yıllar.

‘GRECO’NUN ZAFERİ’

Cumhuriyet’e yapılan açıklamayı değerlendiren Mavi Vatan teorisyeni emekli Tuğamiral Cem Gürdeniz, “Bu açıklama Mavi Vatan’dan vazgeçen Yunanistan için diplomatik bir zaferdir.” “Türkiye ile Yunanistan arasındaki jeopolitik sorunların kaynağı Türkiye değildir” diyen Gürdeniz, şöyle devam etti: “Lozan’ın dengesini bozan Türkiye değil, adaları silahlandıran Türkiye değil. Tam tersine kendisine karşı çıkan Türkiye değil.” 12 mil tehdidiyle kıtada ezilmek istediklerini hatırlatarak, “Çanakkale’den kalkan bir geminin İskenderun’a ulaşmasını engelleyen haritayla tehdit edilen taraftır” dedi. Gürdeniz, bu girişimlere en ufak taviz verilmeyeceğini belirterek, şunları söyledi:

“Yunanistan, Ege ve Doğu Akdeniz’e kronik yaklaşımıyla Türkiye’nin egemenlik haklarını hedef alıyor. Egemenlik sorunlarını çözememiş iki ülke anlaşmaya varamaz. Açıklamada BM’den “sorun çözücü” olarak bahsetmek riskli. Dışişleri Bakanlığı’nın öncülüğünde böyle bir deklarasyona imza atılması zayıflık algısı yaratacaktır. Arınç, 2005 yılında Yunanistan’dan gelen tehdide tepki olarak, 1995 Türkiye Büyük Millet Meclisi kararına atıfta bulunarak kararın geri çekilmesi çağrısında bulunmuştu: “Bu açıklamayla Arınç’ın dolaylı olarak kendi çizgisine döndüğünü görüyoruz.” HATAY

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber