Güncel Haberler

Polonya ve Ukrayna arasında “en kapsamlı” güvenlik anlaşması imzalandı

Bu haberin orijinal dili İngilizce idi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskiy, Polonya Başbakanı Donald Tusk ile Varşova'da bir araya gelerek Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik devam eden saldırıları ve NATO'dan artan desteği ele aldı.

REKLAM

Rusya'nın küresel işgali devam ederken Ukrayna ve Polonya bugüne kadarki en kapsamlı güvenlik anlaşmasını imzaladı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Pazartesi günü resmi X hesabından duyurduğu anlaşma kapsamında, Polonya istikametinde fırlatılan tüm Rus füzelerinin ve insansız hava araçlarının Ukrayna hava sahasında düşürüleceğini duyurdu.

Zelenskiy ayrıca Ukraynalı gönüllülerden oluşacak yeni Ukrayna Lejyonunun Kiev ile Varşova arasındaki anlaşma kapsamında Polonya topraklarında eğitim göreceğini de belirtti.

Zelenskiy ayrıca Polonya Başbakanı Donald Tusk'a Ukrayna halkına gösterdiği dayanışma ve destekten dolayı teşekkür etti.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Varşova'da Tusk ile bir araya gelerek Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik devam eden saldırıları ve NATO'nun Kiev'e verdiği destek ve yardımları ele aldı.

Zelenskiy ile Tusk arasındaki ikili görüşme, Kiev'deki bir çocuk hastanesi de dahil olmak üzere Ukrayna'nın çeşitli yerlerinde Rus füze saldırılarında en az 24 kişinin öldürülmesinden saatler sonra gerçekleşti.

Salı günü Washington'da yapılacak NATO zirvesinde liderlerin, Rusya ile savaş halinde olan Ukrayna'ya uzun vadeli güvenlik yardımı ve askeri eğitim sağlamanın yollarını tartışması bekleniyor.

Üç gün sürecek zirvede NATO'nun ABD'den ziyade Ukrayna kuvvetlerine yönelik eğitim, askeri ve mali yardımın koordinasyonunda daha fazla sorumluluk üstlenmesinin onaylanması bekleniyor.

Polonya, NATO zirvesinde bugün Zelenskiy ile görüşecek olan Cumhurbaşkanı Andrzej Duda tarafından temsil edilecek.

Polonya, Ukrayna'nın en sadık destekçileri arasında yer alıyor.

NATO'nun yayınladığı tahminlere göre Varşova bu yıl GSYH'sinin %4,12'sini savunmaya harcayacak.

Avrupa ülkeleri de Ukraynalılara NATO organlarında daha fazla yer verilmesini tartışıyor ancak Kiev'in ittifaka katılması konusunda henüz bir fikir birliği yok.

Rusya, Ukrayna'nın Karadeniz kıyısındaki Kırım yarımadasını ilk kez 2014 yılında işgal etmişti.

Kırım'ın işgalinden kısa bir süre sonra, etnik Rus nüfusun ağırlıklı olduğu Donbass'taki Luhansk ve Donetsk oblastları, Rusya'nın desteğiyle Ukrayna yönetimine savaş ilan etti ve tanınmayan iki cumhuriyet kurdu. Daha sonra Rusya, Ukrayna'yı işgalinin bir parçası olarak bu iki cumhuriyeti ilhak etti.

Şubat 2022'de Rusya, Ukrayna'nın “Nazilerden kurtarılması gerektiğini” öne sürerek ülkeye geniş çaplı bir işgal başlattı ve özellikle doğu Ukrayna'da çatışmalar hala devam ediyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber
meritking casibom