Güncel Haberler

Reuters: Musk’ın SpaceX şirketi, ABD istihbarat teşkilatı için casus uydu ağı kuruyor

Casus uydu ağının, SpaceX ile Ulusal Keşif Ofisi arasında 2021 yılında imzalanan 1,8 milyar dolarlık sözleşme kapsamında inşa edildiği kaydedildi.

REKLAM

Elon Musk’a ait SpaceX’in, ABD istihbarat teşkilatı ile yapılan gizli bir sözleşme kapsamında yüzlerce casus uydudan oluşan bir ağ kurmaya başladığı iddia edildi.

Programa aşina beş kaynağın Reuters’e verdiği bilgiye göre bu, Musk’ın uzay şirketi ile ulusal güvenlik teşkilatları arasındaki bağların derinleştiğini gösteriyor.

Ağın, SpaceX’in Starshield birimi tarafından, ABD’deki casus uyduları işleten istihbarat teşkilatı Ulusal Keşif Ofisi (NRO) ile 2021 yılında imzalanan 1,8 milyar dolarlık sözleşme kapsamında inşa edildiği kaydedildi.

ABD Uzay Kuvvetleri ve CIA personelini içeren NRO, Pentagon ve diğer istihbarat teşkilatları için gizli uydu görüntüleri sağlıyor.

Programın başarılı olması halinde ABD ordusunun dünyanın hemen her yerindeki potansiyel hedefleri hızlı bir şekilde tespit etme yeteneğini önemli ölçüde artıracağı iddia ediliyor.

Planların Pentagon’un kara kuvvetlerini desteklemeyi amaçlayan büyük alçak yörüngeli uydu sistemlerine daha fazla yatırım yaptığını gösterdiği söyleniyor.

Amerika’nın Wall Street Journal gazetesi, programın amaçlarını detaylandırmadan ilk olarak Şubat ayında bilinmeyen bir istihbarat teşkilatı ile 1,8 milyar dolarlık gizli bir Starshield sözleşmesinin varlığını bildirdi.

Dünyanın en büyük uydu operatörü SpaceX, Reuters’in sözleşmedeki rolü ve uydu fırlatma ayrıntılarıyla ilgili yorum taleplerine yanıt vermedi.

Bir NRO sözcüsü, “Ulusal Keşif Bürosu, dünyanın şimdiye kadar gördüğü en yetenekli, çeşitli ve esnek uzay istihbaratı, gözetleme ve keşif sistemini geliştiriyor” dedi.

Sözcü, karmaşık bir uydu sistemi geliştirme misyonunu ve diğer devlet kurumları, şirketler ve ülkelerle olan ortaklıklarını kabul ederken, SpaceX’in bu çabaya katılımının kapsamı hakkındaki bulguları hakkında yorum yapmaktan kaçındı.

“Kimse Saklanamaz”

Kaynaklar, uyduların yerdeki hedefleri takip edebildiğini ve bu verileri ABD istihbaratı ve askeri yetkililerle paylaşabildiğini belirterek, bunun ABD hükümetine dünyanın hemen her yerindeki istihbarat ve askeri operasyonlarda yardımcı olacağını vurguladı.

Kaynaklardan biri, Starshield’ın 2020’de fırlatılan ilk uydu prototipinin yaklaşık 200 milyon dolarlık bir sözleşmenin parçası olduğunu söyledi.

Ağın erişim alanını anlatan başka bir kaynak, sistemin potansiyel kapasitesi hakkında şunları söyledi: “Kimse saklanamaz.”

Pentagon, Rusya’dan gelen ve tüm uydu ağlarını devre dışı bırakabilecek uzay silahı tehditlerine karşı uyarıyor.

Starshield ağı, Amerika Birleşik Devletleri ile rakipleri arasında uzayda baskın askeri güç olma yönünde artan rekabetin bir parçası olarak görülüyor. Bu yöntemle düşük yörüngeli bir ağın, Dünya’nın daha hızlı, sürekliye yakın görüntülerini sağlayabileceği iddia ediliyor.

Starshield, gelişmiş uzay güçlerinin saldırılarına karşı daha dayanıklı olmayı hedefliyor.

İki kaynak, ağın aynı zamanda ABD hükümetinin uzaktan algılama yeteneklerini de önemli ölçüde genişletmeyi hedeflediğini söyledi.

Görüntü sensörleriyle donatılmış büyük uydulardan oluşacak bu ağın aynı zamanda ABD hükümetinin uzaktan algılama kabiliyetini de önemli ölçüde genişletmeyi hedeflediğini belirtmek gerekiyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber