Güncel Haberler

Roketten ilham aldı, kalp için icat etti! Dünyada bir ilk olacak: “Kalp” projesi, pilsiz yapay bir pompa ile icat edilecek …

Mühendislik Fakültesi Profesörü. Kerem Pekkan ve ekibi 5 yıl çalıştı Proje ile bugün kullanılan yapay pompalardaki tüm zorlukları ortadan kaldırmayı amaçladı.

Dr. Pekkan, Sıvı Yakıt Roketlerinin İşgücü İlkesinden esinlenerek, davul olmadan yapay pil pompası projesi olmadan ekiple geliştirilen ekiple birlikte, Avrupa İnovasyon Konseyi (EIC) ilk kez Türkiye'ye hibe verdi.

İstanbul ---

Uygulanan 413 projede öne çıkan üç projeden biri

Bu yıl 413 proje ECI geçiş desteği talep etme hakkına sahipti. İkinci aşamadan geçen 80 projenin 40'ı finanse edildi. Seçilen 40 projeden 3'ü önde gelen bir proje olarak ilan edildi. Kalp bu üç projeden biri haline geldi. EIC'den 2,5 milyon avro kazanan Dr. Heartwise Projesi Projesi. Pekkan ve ekibi, yakın zamanda geliştirilen yapay pompalarıyla dünyada birincisini yapacaklar.

İstanbul --- Sivi-yakitli-roketetten-laham-a_691495_204840

Hastanın boyutlu yazıcısı Dr. Pekkan, kabloları olan hastaların pompasının yapay pompası sayesinde, ağırlık olarak pil torbaları ortadan kaldırılacak ve ona kadar yapay pompanın maliyeti sayesinde “kalp”, daha fazla hastanın bu tedaviye ulaşabileceğini söyledi.

İstanbul ---

“3D yazıcı cihazına da basabiliriz; çünkü motor yok”

Kişiselleştirilebilen yapay pompa olan Dr. Pekkan, kanın bir motora ihtiyaç duymadan kanı pompalayabileceğini, mekanizmasını şu şekilde açıkladığını söyledi: “Mekanik enerji tamamen kalbin sol tarafında (sağlam) sol kalbin sol tarafında. 5 ila 10 bin avro düşünüyoruz.

İstanbul --- Sivi-yakitli-roketetten-laham-a_691501_204840

Dünyada ilk olacak!

Metu Makine Mühendisliği'ndeki eğitimi sırasında Roketsan'da çalıştı, sonra Amerika'ya gitti ve Purde Üniversitesi'nde araştırmasına devam ederken NASA için geliştirilen çeşitli projelerde yer aldı. Kerem Pekkan kariyerine biyomedikal mühendisliği alanında devam etmeye karar verdi. Dünyanın dünyasında bir numara olan Amerika Birleşik Devletleri'nde Dr. Pekkan Georgia Teknoloji Enstitüsü, Biyomedikal Mühendisliği Okulu Bölümü'ndeki Kan'da Kardiyovasküler Mühendislik ve Sıvı Mekaniklerinde uzun vadeli bir araştırma öğretmeni öğretti. Çocuk kardiyovasküler hastalıklar alanında biyomedikal yenilikleri imzalamayı amaçlayan Pekkan, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Pittsburg'daki pompa tasarımı dünyasının en iyi tasarım ekibinde yer aldı. 2012 yılında Türkiye'ye döndü ve kariyerine Koç Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nde devam etti. Kerem Pekkan, Medipol Üniversitesi, Erasmus Tıp Merkezi, Tıp Fakültesi Hacettepe, İstanbul Mehmet Akif Ersoy Kardiyovasküler Torace Eğitim ve Araştırma Hastanesi, önemli merkezlerdeki doktorlar ve bilim adamları ile işbirliği içinde, dünyadaki ilk yapay pompa projesi uygulandı. Dr. Pekkan, “Şu anda prototiplerimiz hazır. Hayvanlar üzerindeki deneyleri tamamlayacağız ve 3 yıl sonra proje bittiğinde, ilk hastanın kullanımına hemen geçmeyi planlıyoruz” dedi.

İstanbul ---

Mevcut cihazların zorluklarını ortadan kaldıracak

Mekanik sirkülasyon destek cihazı olarak da bilinen yapay pompalar şu anda sol kalp için kullanılmaktadır (kalpteki sol atriyum ve ventrikül). Dr. Pekkan, “Sol kalp için destek cihazları var, özellikle sol kalp için, sağ kalp için kullanılan cihazları yok (sağ atriyum ve sağ ventriküler iflas. Ancak, doktorlarımız sağ kalpte bu sol kalp cihazlarını kullanmaya çalışıyor. Kalp vanalarının dünyada test edildiği bir laboratuvarda çalıştım.

İstanbul ---

“40-50 milyon dolarlık bütçe gereklidir”

Doktora öğrencileri Tansu Gölcez, Canberk Yullirin ve Koğan Uçak projedeki güzel bir takım çalışması olduğunu fark etti. Dr. Pekkan, “Öğrencilerimizin bir pazarlama ekibi var, bunlar girişimci bir ekip. Tıbbi araştırma ekibimiz herkes ellerini taş altına koyarak bu cihazı geliştirmeye çalışıyor. Buna ek olarak, Erasmus fakültesine davet edildik. Çok büyük finansal bölümlere sahip olmaya çalıştık.

İstanbul ---

Hastanın çalışması 3 yıl sonra başlayacak

Şu anda prototipler için hazır olan kalp projesi, hayvan deneylerinin ilk etapta tamamlanacağını gözlemledi. Pekkan, bu buluş çocukça kalbi olan hastalar için ilk buluş. Dr. Reza Türkez ayrıca “proje bittiğinde, yani yaklaşık 3 yıl sonra, ilk hasta ilk hastada kullanılacak. Her şeyden önce, organ nakli bekleme sürelerini uzatabilecek ve bu zamanları genişletebileceklerdir. Herhangi bir şekilde enfeksiyon olmayacak.

İstanbul --- Sivi-yakitli-roketetten-laham-a_691498_204840

(DHA)Bu içerik sitef katray tarafından yayınlandı

İlgilenebilirsin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Deneme bonusu veren siteler