Güncel Haberler

Sanayiciden gıda enflasyonu çağrısı: Çözüm bekliyoruz – Son Dakika Ekonomi,Cumhuriyet’in Egesi Haberleri

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ege Ekonomisini Geliştirme Vakfı (EGEV) Başkanı Hasan Küçükkurt, EBSO'nun Nisan ayındaki olağan meclis toplantısında yüksek gıda enflasyonuna dikkat çekerek uyarıda bulundu. Hasan Küçükkurt, meclis üyelerine yaptığı konuşmada, gıda enflasyonunda ve özellikle et fiyatlarında yaşanan anormal artışa dikkat çekerek, Et ve Süt Enstitüsü'nün Türkiye'deki tüm gıda üreticilerine uygun fiyatlı et sağlaması gerektiğini söyledi.

Türkiye ekonomisinin temel direklerinden biri olan ve son dönemdeki ekonomik dalgalanmaların en önemli göstergelerinden biri olan gıda enflasyonu ve et fiyatlarındaki artışa ilişkin konuşan Hasan Küçükkurt, vatandaşın cebini en çok etkileyen kalemin gıda enflasyonu olduğunu söyledi. Özellikle et fiyatlarındaki artışın hem tüketiciyi hem de üreticiyi zor durumda bıraktığını vurgulayan Küçükkurt, şöyle konuştu: “Bu durum hayvancılık sektörünün karşılaştığı zorluklarla ve tarım planlamasındaki eksikliklerle yakından bağlantılı. “Hayvancılık sektörüne baktığımızda bu alandaki yatırımların yetersizliği ve sektörün karlılığının düşük olması üreticilerimizin en büyük sorunlarından biri” dedi.

KÜÇÜKKURT: 120 TL BEDELİ VAR, 70 TL'YE YEMEK VERİYORLAR

Gıda sektörü paydaşlarının bu fiyatlarla ticarete devam etmesinin artık çok zorlaştığını belirten Küçükkurt, şöyle konuştu: “Bugün et içeren bir sofra yemeğinin maliyeti 120 TL civarında. Ancak piyasada 70-80 TL'ye yemek verenler de var. İşini düzgün yapan firmaların bu miktardaki yemeği sağlaması mümkün değildir. Bu nedenle seçici olun” dedi.

Küçükkurt, Türkiye'de hayvancılık sektörüne ilişkin ise 2023 yılında büyükbaş hayvan varlığının son 6 yılın en düşük seviyesine gerilediğini, bu durumun küçükbaş hayvan sayısında son 4 yılda görülen en düşük seviyelere paralel olduğunu söyledi. “Özellikle yem fiyatlarının ve diğer üretim maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle hayvancılığın artması, hayvancılık faaliyetlerinin karlılığını olumsuz etkiliyor, bu da üretici sayısının azalmasına neden oluyor. Hayvancılık sektöründe yaşanan bu sıkıntılar et fiyatlarının yükselmesine ve dolayısıyla gıda enflasyonunun önemli bir unsuru olmaya devam ediyor. Bu duruma acil bir çözüm bulunması gerekiyor dedi.

“ESK TÜM GIDA ÜRETİCİLERİNE UCUZ ET SAĞLAMALI”

Gıda üreticilerinin temel girdisinin et olduğunu ve Et ve Süt Kurumu'nun (ESK) İstanbul'da sadece gıda üreticilerine daha ucuz fiyata et sağladığını vurgulayan Küçükkurt, şöyle konuştu: “Gıda üreticilerine uygun fiyata et verilmesini talep ediyoruz. Diğer illerde de maliyetlerimizi belli ölçüde kontrol altına alabiliriz. Ayrıca kamu ihalelerine katılan arkadaşlarımızın da durumu çok kötü, “Onların durumlarını iyileştirecek acil önlemler alınmalı” dedi. .

“ÇÖZÜM İTHALAT DEĞİL YERLİ ÜRETİCİYE DESTEK OLMAKTIR”

Ancak et ihtiyacına yönelik üretimi desteklemek ve artırmak yerine sorunun çözümünü ithalatta aramanın yanlış olduğunu söyleyen Küçükkurt, şöyle konuştu: “İthalatın her geçen yıl artması ciddi bir sorun. Özellikle büyükbaş hayvan ithalatı yerli üretimi desteklemek yerine geçici çözümlere başvurduğumuzun göstergesi olarak görülebilir. Bu durum sektörün uzun vadede sürdürülebilirliğini tehlikeye atıyor ve yerli üreticimizin pazardaki rekabet gücünü zayıflatıyor. Geçtiğimiz yılın Aralık ayında Türkiye'den canlı hayvan ithalatı 133,3 milyon dolar seviyesinde gerçekleşirken, geçen yıl canlı hayvan ithalatı 1 milyar 163 milyon doları buldu. Sorunun çözümü yerli üreticimizi desteklemek ve ithalat yerine yerli üretimi arttırmaktır” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
handycasinozone.com freebetstake.com