Süper Lig devinin başkanından Nwakaeme bombası! ”Bize gelmek istiyor”Trabzonspor
Trabzonspor Kulübü Olağan Genel Kurul toplantısı Prof. Dr. Osman Turan Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Kulüp başkanı Ertuğrul Doğan ve yönetim kurulu üyelerinin hazır bulunduğu genel kurul toplantısında; Eski cumhurbaşkanı Ahmet Celal Ataman da yer aldı. Ali Sürmen başkanlığındaki Divan Başkanlığı’nın açılışının ardından genel kurul saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla açıldı. Daha sonra Trabzonspor Kulübü Genel Müdürü Sinan Zengin, yönetim kurulunun faaliyet, idari ve mali raporlarını okudu. Denetim kurulu üyesi İsmet Keskin, kulübün 31 Ekim 2023 itibarıyla net borcunun 4 milyar 045 milyon lira olduğunu açıkladı. Daha sonra yönetim kurulu, oy çokluğuyla idari ve mali konulardan ibra edildi.
[RMV-10]
Ertuğrul Doğan, “Nwakaeme ile görüştük. Kendisi sözleşmeli oyuncu. Transfer ücretini ödeyemeyeceğimizi söyledik. O da gelmeyi planlıyor, göreceğiz.” dedi.
BAŞKAN DOĞAN: ÖNEMLİ ÇALIŞMALARA DEVAM EDİYORUZ
Genel kurul toplantısında konuşan Trabzonspor Kulübü Başkanı Ertuğrul Doğan, yönetim kurulu olarak Trabzonspor’un özellikle ekonomik anlamda güçlü kalması gerektiğinin farkında olduklarını ve bu konuda gerçekçi davrandıklarını söyledi. Başkan Doğan, büyük hedefleri olduğunu ve bu büyük hedeflere ulaşmanın büyük bir mali disiplin, yeni ve önemli gelir kaynaklarının yaratılması ve akıllı bir yönetim politikası gerektirdiğinin bilincinde olduğunu söyledi. Şampiyonluğun Trabzonspor camiası için bir gelenek olduğunu vurgulayan Doğan, şöyle konuştu: “Bu bereketli topraklarda daha nice şampiyonluklar yaşanabilmesi için en önemli konunun ekonomi olduğunu bir kez daha hatırlatmak isterim. Kulübümüzün maddi ve manevi olarak Türkiye’nin en önemli kulüplerinden biri olması için çok çalışıyoruz. Taraftarımızın Trabzonspor’la gurur duyması için birçok konuda çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.
“Radyo ve televizyon gelirleri giderleri karşılayamıyor”
Türk futbolunun artık uçurumun eşiğinde olduğunu belirten Doğan, şunları söyledi: “Deniz artık bitti. Bu yıl önemli bir radyo ve televizyon yarışması var. Tüm kulüplerimizi yakından etkileyen, kimsenin hata yapma lüksünü göze alamayacağı günlerdeyiz. Yayın ihaleleri 500 milyon dolardan 90 milyon doların altına düştü. Mesela Trabzonspor deplasmanda 3 puan alsa dahi televizyon gelirlerimiz deplasman giderlerini karşılayamıyor. Hafta boyunca kulüplerin birlik toplantısı yapıldı ve önemli konular tartışıldı. En önemli konulardan biri ihaleydi. Her şey yolunda giderse bu kez geçen sefer olduğu gibi tek yayıncının değil, 2 veya 3 kuruluşun katılacağı bir yarışma olacağını düşünüyoruz. Bu konuda değerli federasyon başkanımıza ve yönetim kurulumuza önemli görevler düşüyor. Bu çalışmalar sonucunda bu noktada şunu söyleyebiliriz. Pek çok durumda bu konudan bahsediliyor, özellikle de gelecek yıl yürürlüğe girecek olan Play-Off’ta. Bundan bahsetmenin asıl amacı yaklaşık 90 milyon dolara düşen yayın gelirlerini 200 milyon dolara çıkarmak. Bu seviyelere ulaşabilirsek kulüplerimizin biraz nefes alacağını düşünüyorum.”
“FEDERASYONDAN BEKLENTİLERİMİZ VAR”
E-bilet ihalesine ilişkin konuşan Başkan Doğan, şunları söyledi: “En önemli konulardan biri e-bilet ihalesidir. Bilindiği gibi mevcut sistem potansiyelin çok altında gelir sağlıyor ve kulüplere çok saçma katkılar sağlıyor. Piyasayı genişletemeyen ve açıkçası stadyum ekonomisini çalıştırmaya da gücü yetmeyen bir sistem. Federasyonumuz da bu konuda çok ciddi bir şekilde çalışıyor. Federasyondan beklentimiz bu fırsatları en üst düzeye çıkararak çok ciddi paraya dönüştürerek takımlarımıza önemli gelir kaynakları sağlamasıdır.
“ALTYAPI SORUNLARINI ORTADAN KALDIRDIK”
Konuşmasında bazı üyelerin konuşmalarına açıklık getiren Doğan, şunları söyledi: “19-20 kişinin katılımıyla şampiyonluk anıtı için 38-40 milyon TL toplandı. Sadece 18-19 kişinin ismiyle bir anıt dikmek şu an için bir anlam ifade etmediğinden, bu sayıyı nasıl artırabiliriz, beklentileri nasıl karşılayabiliriz diye Sayın Emre Birhan Yazıcı’nın önderliğinde bir plan çiziyoruz ve bu yoldayız. şu anda hazırlanıyor. Double Pass Fransa, İngiltere, Almanya ve Belçika’da çok önemli kulüplerle yıllardır faaliyet gösteren bir firmadır. Onların kusurları olabilir, bizim de kusurlarımız olabilir. Yaklaşık 6 aydır ciddi bir şekilde çalışıyor. Altyapıdan verim alabilmek için en az 3-4 yıllık bir sürecin gerekli olduğunu Trabzon şehri olarak iyi biliyoruz. Torpidoyu tüm iyi niyetimizle altyapıdan kaldırdık diyebilirim. Adının ne olduğu önemli değil. Bana göre önemli olan altyapıda herhangi bir manipülasyonun olmaması. Bunu kimseyi eleştirmek için söylemiyorum. “Yıllardır bunları görüyoruz, gördüğümüz yaraya parmağımızı bastık ve onu yok ettik, kimse aksini söyleyemez.”
“TRANSFERDE SIRRIMIZ YOK”
Transferlerin nasıl yürütüldüğüne ilişkin Başkan Ertuğrul Doğan, şunları söyledi: “Transferlerle ilgili ilk gün söz verdiğim gibi öncelikle teknik direktörümüzün talebini alıyorum. Yanına denetleme kurulu imzasını, yanına başkan yardımcısı imzasını, yanına da başkan imzasını koyar. Ve bu imzaların tamamı bir dosya halinde denetim komitemiz ve diğer tüm yönetim kurulu üyelerimizle paylaşılıyor. Herkes görebilir ve gönderebiliriz. “Bu konuyla ilgili hiçbir sırrımız yok” dedi.
KARTAL DİYARI
İstanbul’daki Kartal arsası için planlamaların sürdüğünü belirten Doğan, şöyle konuştu: “Kartal arsası için yaklaşık 2 ay önce resmi başvurumuzu yapmıştık. Kartal Arsasının satın alınması ve üzerinde proje geliştirilmesine yönelik çalışma yapıldı. Önümüzdeki hafta Ankara’da bize bu çalışmayla ilgili bilgi verecekler. “Planlarımızı yapıp o arsayı yani mülkü Trabzonspor’a kazandıracağız, Emlak Konut veya TOKİ ile anlaşacağız ve inşallah kulübümüzün borçlarını ödeyeceğiz” dedi.
“90 MİLYON EURO ÖDEDİK”
Bordo kulübünün borcuna ilişkin bilgi paylaşan Doğan, şunları kaydetti: “Bu, mevcut kur farkları ve artan faizleri de eklediğinizde ortaya çıkan borç rakamı. Burada çok dikkatli olmaya çalışıyoruz ve her şeyi her an planlıyoruz. Belki Trabzonspor adına onu özlüyoruz ama yanlış yapamayız. Yönetim kurulundaki arkadaşlarıma geldiğimiz günden bu yana özverili ve iyi niyetli çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum. 8 ayda kulübün kasasından 90 milyon euro ödedik. Eğer bu ödeme yapılamazsa o zaman o borcun nereye gideceğini görürdük. Eğer o 90 milyon avro ödenmeseydi, o anlaşmaların feshi nedeniyle kendimizi 70 milyon avroya yakın tazminatla karşı karşıya bulacaktık. Toplumun manevi yükü ne kadar artarsa sponsorların yükü de o kadar artıyor. Başka bir deyişle kendimizi zor durumda buluruz. Bu 90 milyon euronun 70 milyon eurosunun tamamı sponsorluktan oluşuyor. Yeni kulübe dönüş olmayacak. Ocak ayı sonunda tamamlayacağımız projeyle bu rakama 25 milyon euro daha eklemeyi umuyoruz. İnanın elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Bunu Trabzonspor camiasının mutluluğu ve şampiyonluğu yeniden görebilmeleri için yapıyoruz ve tüm bunları yaparken de mümkün olduğu kadar Trabzonspor’un mali yapısını korumaya çalışıyoruz. Bir girişimci olarak normal şartlarda böyle bir şeyin gerçekleşmesi ve şirketin faaliyetlerine devam etmesi mümkün değildir. O burada çünkü Trabzonspor’u temsil ediyor. Bunun bir dönüşümle gerçekleşmesi gerekiyor. “Biz de bu dönüşümü arzuluyoruz, bunu geldiğimiz ilk gün söyledim.”
“KENARDAN GERİ DÖNDÜK”
Her şeyi planladıklarını ve geçmişten tecrübe edindiklerini vurgulayan Doğan, şöyle konuştu: “Uçurumun kenarından döndük, yol çok uzun ve meşakkatli. Bu şehrin yeniden ligleri görmesi çok önemli ama sürdürülebilir ekonomiye sahip ligleri görmesi de önemli. Yoksa göreceğimiz şey şampiyonluk gibi olacak. Dolayısıyla bunları da yaşadık, gördük, yaşadık. Ne yapacağımızı, nasıl yapacağımızı biliyoruz. Tek isteğim teknik direktörümüzün ve oyuncularımızın yanında yer almak ve onlara destek olmaktır. Bu yürüyüşü tek başımıza yapamayız. Desteğiniz olmadan bu yürüyüşü bitiremeyiz. Konuşmasını “Bu konuda desteklerinizi bekliyorum” diyerek tamamladı.