Güncel Haberler

Biden: ABD Tayvan’ın bağımsızlığını desteklemiyor

Çin ile Tayvan arasındaki gerginlik devam ederken ABD daha önce Tayvan’a saldırılması halinde adanın yönetimini savunacağını açıklamıştı.

REKLAM

ABD Başkanı Joe Biden, Çin’in ayrı bir parti olarak gördüğü Tayvan’ın bağımsızlığını desteklemediğini söyledi.

Tayvan’da dün yapılan seçimler, Çin ile çatışma halinde olan iktidardaki Demokratik İlerleme Partisi’nin (DPP) adayı olan görevdeki Başkan Yardımcısı Lai Ching-te’nin zaferiyle sonuçlandı.

Adada yapılan seçimlere ilişkin görüşünün sorulması üzerine Başkan Biden, “ABD, Tayvan’ın bağımsızlığını desteklemiyor” dedi.

Çin ile Tayvan arasındaki gerginlik devam ederken ABD daha önce Tayvan’a saldırılması halinde adanın yönetimini savunacağını açıklamıştı.

ABD, diplomatik tanınmayı 1979’da Taipei’den Pekin’e devretti ve uzun süredir Tayvan’ın resmi bağımsızlık ilanını desteklemediğini söylüyordu. Ancak özerk adayla resmi olmayan ilişkilerini sürdürüyor ve onun en önemli destekçisi ve silah tedarikçisi olmaya devam ediyor.

Adanın her yerinde gerginlik

Çin, Tayvan’ı kendi toprağı olarak görüyor. Pekin, adayı tekrar kontrolü altına almak için güç kullanmaktan hiçbir zaman kaçınmadı.

Ancak Çin Devlet Başkanı Xi, bu yıl devlet televizyonunda canlı yayınlanan konuşmasında askeri tedbirlerden bahsetmedi.

Çin lideri, “Anavatanın yeniden birleşmesi tarihi bir kaçınılmazdır” dedi. dedi. Xi’nin açıklaması, Çin’in devlet haber ajansı Xinhua’nın resmi İngilizce tercümesinde daha yumuşak bir tonda, “Çin kesinlikle yeniden birleşecek” şeklinde aktarıldı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber